Duma: Abhazya ve Güney Osetya tanınsın

0
490

Moskova – Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma, Rus devlet başkanı ve hükümete Abhazya ve Güney Osetya’nın tanınması çağrısında bulundu.

Kosova’nın tek taraflı bağımsızlık ilanına misilleme arayışına giren Duma, iki ‘de facto’ bağımsız cumhuriyetin parlamentoları tarafından yapılan tanınma çağrısına bir yanıt olarak bugün bağlayıcı olmayan bir karar tasarısını kabul etti.

450 koltuklu Duma’da sıfıra karşı 440 vekilin oyuyla geçen kararda, Gürcistan’ın NATO’ya üye olması durumunda Rusya’nın bu iki bölgenin egemenliğini pekiştirecek adımlar atması da istendi. Kararda “Devlet Duma’sındaki milletvekilleri Kremlin ve hükümetten Abhazya ve Güney Osetya’nın tanınması yönündeki önerimizi göz önünde bulundurmasını ister” denildi.

Kosova’nın Sırbistan’dan ayrılmasının emsal teşkil ettiğini ve Rusya’nın etrafındaki devletlerin tanınması çağrısını reddetmeyi güçleştirdiğini vurgulayan vekillerin NATO zirvesine iki hafta kala Batı’yı endişelendirecek ikinci talebi şöyle dillendirildi:

“Gürcistan NATO’ya katılırsa Rusya’nın Abhazya ve Güney Osetya’nın egemenliklerini hızlandıracak Rus inisiyatifini düşünmesi kaçınılmaz olacaktır.”   (Ajans Kafkas)

 

Sayı : 2008 03