Gonejiko Asker

0
551

Gonejıko Asker bugün 55. yaş gününü kutluyor. Besteci ve akordeon sanatçısı Asker, 1970 yılında müzik eğitimini almak için konservatuara girer. Eğitimini tamamladıktan sonra ‘Nalmes’ te akordeon çalmaya başlar. Buradaki hocası ünlü müzisyen Tletserıko Kim’dir.

Daha sonraları Nalmes’in müzik direktörlüğünü yapar. Ardından ‘Yislamey’in ilk kurucuları arasında yer alır ve grubun müzik direktörlüğünü yapar.

Gonejıko Asker, “Губгъом ис тхьаркъохэр: Dağ Güvercinleri”‘ni radyo için yeniden düzenler ve büyük beğeni kazanır. Mırze Zepş’ın sözlerini yazdığı, “Хъохъу орэд: Güzel Şarkılar”, “Си Адыгей: Adigey’im”, “КъакIоба, къакIоба: Gelsene Gelsene”, “Джары шIулъэгъур зыфэдэ шъыпкъэр: İşte Gerçek Sevgi Böyledir” (Bu şarkı ‘Kardeş Türküler’ grubunun bahar albümünde Setenay adıyla yer aldı) şarkılar ilk besteleridir.

Asker’in eserleri Adigey’in ünlü sanatçıları tarafından seslendiriliyor. Başta Yislamey olmak üzere, Şewoj Roza, Anzerıko Çeslav, Jane Nefset, Nexaye Tamara, Ğuçel Mira, Kumuk Şemsedin, Eldar Aydemir, Yevtıx Vyaçeslav…

Besteci geçtiğimiz yılarda bir trafik kazası geçirmişti, sağlığından uzun bir süre endişe etmiştik. Ama şimdi sağlığına kavuştu ve bestelerine, sanatsal çalışmalarına devam ediyor.

Doğum günün kutlu olsun Gonejıko Asker! 23.01.2008, http://www.adygvoice.ru/cultura.

Kaynak: Adıge mak

Çev: Sebahattin Çurmıt

Anzeriko Çeslav

Ünlü müzisyen Anzerıko Çeslav çocuklar için bir müzik kitabı yayımladı. Çocukluğunda dinlediği ninnileri de düzenleyerek kitapta yer verdi. Kitap, Kaberdey diyalekti ile Maykop’ta yayınlandı. Şarkıları piyano için düzenleyerek notaya alan Çeslav’ın bu kitabı, çocuklar kadar öğrencilerin de faydalanabileceği önemli bir eser. 19.02.2008 http://www.adygvoice.ru/cultura.

Kaynak: Adıge mak

Çev: Sebahattin Çurmıt

 

Sayı : 2008 03