Kabardey’de Yeni Dergi Psıne

0
453

Kabardey Balkar Cumhuriyeti’nde(KBC); Adıge tarihi, kültürü ve gelenekleri yanı sıra Adıge halkının tanınmış kişileri ve günlük Adıge yaşantısından konular işleyecek olan yeni bir dergi yayına başladı.

Sinerji-Art firması tarafından yayınlanmasına başlanan yeni derginin ilk sayısı, genel yayın yönetmeni Meremqul Larisa idaresinde titiz bir çalışma ile aralarında tarihçiler ve sanatçılar da bulunan güçlü bir ekip tarafından hazırlandı.

Derginin ilk sayısında başyazı KBC Cumhurbaşkanı Arsen Kanoko tarafından yazıldı.

Cumhurbaşkanı; bu tür bir çalışma içerisine giren ekibi kutlayarak, halkımızın tarihi kültürü, dili ve geleneklerinin korunup geliştirilmesine derginin önemli bir katkı sağlayacağına inandığını ifade etti ve ”Sadece adı bile beni umutlandırmaya yetiyor, dilerim halkımızın kültür pınarı hiçbir zaman bulanmaz, kaynağı kurumaz” dedi.

Dergide Klimanjaro tepelerine tırmanan modern gezgin ve dağcı Jeman Ahmed, el sanatlarının, altın ve silah işleme sanatının emektarı Yeutıh Asiyat, usta şair Tx’ğezit Zuber, yayıncı Maria ve Viktor Kotlyarov, iş kadını Şkue Şükran, ilginç Adıge motiflerinin yaratıcısı motif ve modelleme ustası Qaremırze Farizet, müzisyen akordeoncu Qaşırğe K’uratse ve konusunda daha bir çok yetkin isim var.

Derginin bu sayısında tarih, söylenceler, eski Adıge tedavi yöntemleri, çeşitli yemek sırları ve mutfak püf noktaları hakkında yazılar ve resimler yer alıyor.

Derginin yayın kadrosu, yarın saat 18’de KBC dram tiyatrosunda düzenlenecek halka açık bir tanıtım kokteyli ile kendilerini tanıtarak, amaçları ve hedefleri konusunda bilgi verecekler.29.02.2008

AdıgePsalhe

Çeviri : Ergun Yıldız – KBC / KAFFED

kafkasfederasyonu.org

 

Sayı : 2008 03