Özgür Kafkasya Komitesi ile Röportaj

0
622

Polonya’da Çeçenlerin sesini duyurmak için yürütülen çalışmalarda isimleri ön plana çıkan Özgür Kafkasya Komitesi yöneticileri ile Kafdağı İnternet Portalı’nın Krakow kentinde yaptığı röportajdan (Aralık 2007) alıntılar.

 

Kafdağı İnternet Portalı: Portalımız ziyaretçileri için Özgür Kafkasya Komitesi ve faaliyetleri hakkında kısa bir bilgi verebilir misiniz?

Özgür Kafkasya Komitesi: Elbette. Komitemiz, Çeçen Cumhuriyeti İchkeria’ya yönelik Rus yönetiminin politikalarına muhalif kişilerce 1994 yılında Polonya’ nın Krakow kentinde kuruldu. Komitemiz özetle, özgür ve bağımsız İchkeria’ yı desteklemekte, Polonya halkına Çeçenya gerçeğini anlatmaya çalışmakta, Kuzey Kafkasya’ daki soykırıma karşı çıkmakta, halen devam eden işgalin sona ermesi için Polonya halkını harekete geçirmeye çalışmakta ve Avrupa Birliği’nin göç politikalarına da tepki göstermekte olan siyasi bir hareket olarak tanımlanabilir.

(..)

Kafdağı: Faaliyetlerinizden bahseder misiniz biraz?

ÖKK: Komitemiz Çeçenya hakkında insanların zihninde oluşan önyargıları kırmayı hedefliyor. Bu nedenledir ki zaman zaman Polonya’ nın değişik şehirlerinde film gösterimleri düzenliyoruz. Bu gösterimlerde Çeçenya gerçeğini anlatan belgesellere yer veriyoruz. Stantlar açarak Polonya halkını bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Çeçen şarkıcı Timur Mutsuraev’ in albümlerini, stickerlar, anahtarlıklar vb satarak elde ettiğimiz geliri Çeçen mültecilere iletiyoruz. Önemli günlerde protesto gösterilerimiz oluyor. Ayrıca ilk savaş döneminde Çeçenya’ ya gıda, giyecek ve tıbbi yardım götürmüştük.

Kafdağı: Etkinliklerize Polonya halkının desteği ne düzeyde peki?

ÖKK: Bugüne kadar düzenlediğimiz tüm film gösterimlerinde tüm koltukların dolu olduğunu, protesto gösterilerinde de tahminlerinizin çok üstünde bir katılım olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Etkinliklerimize medyanın yoğun ilgisi olsa da tahmin edeceğiniz üzere televizyonlarda ya da gazetelerde yer bulmuyor. Zaman zaman bölgesel ya da yerel gazetelerde küçük satırlarla geçiştiriliyor.

Kafdağı: Bildiğimiz kadarı ile Çeçen değilsiniz. Nasıl oldu da böylesi bir oluşum kurdunuz?

ÖKK: Evet, Çeçen değiliz ve Kafkasyalılar’la bir akrabalığımız da yok. Bizler Polonyalıyız. Siz sormadan söyleyelim bizler Müslüman da değiliz. Bugün kimi provokatörlerin iddia ettiğinin aksine Çeçenya’ daki savaşın dinler arasındaki bir çatışma olmadığını biliyoruz. Polonya halkı olarak bizler işgalin, sürgünün, soykırımın ne anlama geldiğini çok iyi biliyoruz. Özgürlüğünü isteyen bir halkın katledilmesine, Müslüman olmadığımız hatta Çeçen dahi olmadığımız için sessiz kalamazdık.

(..)

Kafdağı: Çalışmalarınızda başarılar diliyor, röportaj için de teşekkür ediyoruz.

ÖKK: Biz teşekkür ederiz, internet sitenizi takip ediyoruz ve yayınlarınızın devamını diliyoruz.

 

Kaynak: Kafdağı İnternet Portalı

 

Sayı : 2008 03