Rusya’nın, Abhazya ile ticaret kısıtlamalarını kaldırması üzerine Gürcistan, Moskova’daki büyükelçisini geri çağırdı

0
444

MOSKOVA – Rusya ile Gürcistan, bu kez Abhazya yüzünden gerginlik yaşıyor. Gürcistan’dan ayrılmak isteyen iki özerk bölgeden Güney Osetya, Kosova’yı örnek göstererek Çarşamba günü yeniden bağımsızlık talebinde bulundu. Abhazya’nın da Osetya’yı izlemesi bekleniyor. Böyle bir dönemde Rusya’nın Abhazya ile ticari kısıtlamaları kaldırması, Gürcistan’ın tepkisini çekti. Moskova büyükelçisinin geri çağrıldığını açıklayan Gürcistan Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın tutumunun ülkenin toprak bütünlüğünü bozmayı hedeflediğini savundu.

AB Rusya’nın Abhazya’yı tanımasından endişe ediyor
BRÜKSEL – Waldner, AB’nin Gürcistan’ın toprak bütünlüğüne verdiği desteği yineledi ve “Rusya’nın Abhazya’yı tanıma yolunu açacağına dair artan bir kaygı ve sıkıntı var” diye konuştu. AB dışişleri bakanlarının aylık toplantısında Gürcistan konusunu görüşeceklerini ve bu ülkeye daha fazla nasıl destek verilebileceğinin ele alınacağını belirten Waldner, İsveç ve Polonya’nın, Mayıs ayında Gürcistan’da yapılacak parlamento seçimleri öncesinde bu ülkede istikrarın sağlanması için daha fazla çaba harcanması çağrısında bulunduğunu söyledi. Waldner, AB’nin, Gürcistan vatandaşlarına yönelik vize uygulamasını hafifletebileceğini ve ticaret anlaşmalarında yeni uygulamalara gidilebileceğini kaydetti.

Alla Dudayeva Sakozy’e mektup yazdı

Paris/Ajans Kafkas – Çeçen-İçkerya’nın özgürlük lideri ve ilk devlet başkanı Cohar Dudayev’in dul eşi Alla Dudayeva, Rusya’ya iade edilmesi beklenen bir Çeçen sığınmacı için Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin kapısını çaldı. Sarkozy’ye bir mektup gönderen Dudayeva, ocakta Paris’te siyasi sığınma hakkı talep ettikten sonra tutuklanan Ahmed Lepiyev’in Rusya’ya iade edilmemesini istedi. (Ajans Kafkas)

Dağıstan gazetecilere yönelik saldırılarla sarsıldı

Mahaçkale – Dağıstan aynı günde iki gazetecinin faali meçhul cinayete kurban gitmesiyle sarsıldı. Rus devlet televizyonu Kanal 1’in muhabiri İlyas Şurpayev’in Moskova’da evinde ölü bulunmasının ardından bir Dağıstanlı gazeteci daha öldürüldü.
Rusya Devlet Radyo Televizyon Kurumu’na (VGTRK) bağlıDağıstan kanalının 58 yaşındaki yayın yönetmeni Gaci Abaşilov dün gece başkent Mahaçkale’de bir otomobilden kimliği belirsiz kişilerin açtığı ateşle yaşamını yitirdi. 1999’da Dağıstan parlamentosuna milletvekili olarak giren Gunibli Abaşilov, bir dönüm Dağıstan Enformasyon Bakan Yardımcılığı görevinde de bulundu. Abaşilov Ocak 2007’de Dağıstan kanalının başına getirilmişti. (Ajans Kafkas)

 

Sayı : 2008 03