Sadece Yuhalamak Ses Çıkarmak Değildir

0
486

Merhaba

(..)Protesto etmemizi istemeden önce içerik ve neden programdan kaldırıldığı konusunda bilgi iletmeniz daha uygun olur.

Fransa’da da bir çok şey çeşitli baskılar nedeniyle programdan kaldırılabiliyor, ama buna karşı o yapıtı üreten kişi mücadele veriyor, gerekirse salon kiralayıp özel gösterim düzenliyor. Örneğin benim Abhazya üzerine yaptığım bir belgesel film France 3 televizyonunda yayınlanmak üzereyken (..) Gürcistan buyukelcisi araya girerek programdan kaldırılmasını istedi. Onun üzerine ben televizyona bu konuda uzman bir profesör çağırdım (kendisi de Gürcü olan ve Ubıh dilini kayda geçiren Charachidze). O filmi izleyerek televizyon yönetimine benim objektif bir şekilde gerçekleri anlattığım şeklinde bir görüş bildirdi. Charachidze’nin olumlu görüş vermesi üzerine film gösterildi.

Söz konusu program için de Gürcistan elçiliğinin baskısı söz konusu olmuş mudur? Bunu bilmekte yarar var. O zaman Gürcistan elçiliğine ve bizim Dışişleri yetkililerine şu soru sorulabilir: Tiflis film festivaline neden Türkiye’nin bütün Doğu yarısını Ermenistan olarak gösteren bir Ermeni filmi koyulmuştu? Türkiye bunun programdan kaldırılması için bir baskı yapmadı (..). Film gösterildi. O zaman neden Türkiye’de Abhazya’yı ele alan bir program konusunda Gürcü elçiliğinin baskısına boyun eğiliyor (tabi böyle bir şey söz konusu ise).

Ama bana göre, programın kendisi gerçekten ekrana çıkabilmiş olsaydı, beğenmeyip bu sefer de Abhazya’nın bu şekilde tanıtımına karşı tepki göstermemizi isteyecektiniz.(..) Ama eğer sansür söz konusu ise bu sadece Çerkesler’in değil, bütün Türkiye’nin sorunu olmalıdır ve bütün vatandaşlar bundan rahatsızlık duymalıdır.

Son zamanlarda Çerkesler’in yazılan çizilen her şeye boykot ve protesto yapmaya çağrılmaları, devamlı sinirli ve kızgın bir toplum imajı yaratılması bence çok iyi bir politika değil. Demokratik bir toplum istiyorsak, böyle bir toplumda herkesin her şeyi yazabileceğini, söyleyebileceğini, gösterebileceğini kabul etmek zorundayız.(..)

Bu tepki ve kızgınlı şeklinde kendini ifade eden negatif enerji yerine, bazı şeyleri pozitif enerjiye dönüştürme zamanı gelmedi mi? Yapmamız gereken, sadece üretilen yazı, TV programı, film veya fikirlere tepki göstermek, internet sitelerini hacklamak yerine, kendimizin de bir şeyler üretmesi. Evet, sizler kendiniz de bir şeyler yazın, çizin, üretin, doğru bildiğiniz şeyleri anlatın, millet neyin ne olduğunu sizin gözünüzden de duysun, öğrensin, bilgileri karşılaştırsın, düşünsün. Çıkan sesleri bastırmaya çalışmakla uğraşacağınıza siz de kendi sesinizi çıkarın ve duyurun (sadece yuhalamak, ses çıkarmak değildir). (..)

Nur Dolay

İnternet

12.03.2008

 

Sayı : 2008 03