Ergenekon Türkiye’yi Sarstı

0
435

Ergenekon soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz yazılı emri üzerine Ankara ve İstanbul eşzamanlı olarak saat 01.00’da start verilen operasyonda 18 adrese baskın düzenlendi

 

Günlerdir üzerinde konuşulan, içinde emekli paşaların, yazarların, gazetecilerin, uzmanların olduğu Ergenekon çetesine ilişkin soruşturma kritik bir aşamaya geldi. Sayısız isme ulaşıldı, pek çok ‘ünlü isim’ “terör örgütüne üye olmak”tan tutuklandı, ama örgütün “1 numarası”, hakkında pek çok spekülasyon dolaşmasına rağmen hala ortaya çıkarılamadı. Susurluk’tan sonra ikinci “Derin Devlet” vakası olarak anılan Ergenekon’da 30’a yakın tutuklama yapıldı. Aralarında emekli Tuğgeneral Veli K., Kuvayı Milliye Derneği Genel Başkanı emekli Kurmay Albay Mehmet F. K., “Susurluk Davası” hükümlüsü Sami H., avukat Kemal K., Türk Ortodoks Patrikhanesi Basın ve Halkla İlişkiler Sözcüsü Sevgi E., Hüseyin G., Hüseyin G. O. ve Oğuz A. A. ‘nın olduğu Ergenekon örgütlenmesi kapsamında, geçen yıl yapılan operasyonda da 15 kişi tutuklanmıştı.

Nasıl Başladı

*12 Haziran 2007’de Ümraniye Çakmak Mahallesi’nde bir gecekonduda 27 el bombası, TNT kalıpları ve fünyeler ele geçirildi.

*Örgütlü suçlara bakmakla görevli Beşiktaş’taki İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturmayı İstanbul Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz yürüttü.
*Soruşturmada, emekli astsubay Oktay Y., Mehmet D., Ali Y., emekli yüzbaşı Muzaffer T., emekli astsubay Mahmut Ö., Kuvvai Milliye Derneği Genel Başkanı Bekir Ö., emekli binbaşı Fikret E., emekli yüzbaşı Gazi G., Siyasi Ekonomik Sosyal Araştırmalar ve Strateji Geliştirme Merkezi (SESAR) Başkanı İsmail Y., Fuat E., tutuklandı.

* Cumhuriyet gazetesine atılan bombaların Ümraniye’de ele geçen bombalarla aynı seriden ve türden olduğu ‘Bomba İnceleme ve İmha Daire Başkanlığı’ tarafından tespit edildi.

Eskişehir’e Uzandı

*Muzaffer T.’in ilişkileri doğrultusunda eski binbaşı Fikret E.’nin 26 Haziran 2007’de annesine ait Eskişehir’deki evde yapılan aramada 11 kilo plastik patlayıcı ve suikast tüfeği Kanas ele geçirildi. Emek tutuklandı.

*15 Temmuz 2007’de gazeteci yazar Ergün P. tutuklandı. P., Kara Kuvvetleri’nin istihbari yapılanmasına ait ‘gizli ibareli’ veriyi ifşa etmekle suçlandı.

*Soruşturmanın genişletilmesi sonucu gözaltına alınan, eski yüzbaşı Gazi G., Fuat E., İsmail Y., Asuman Ö. ile son olarak da 26 Ağustos 2007’de Mete Y. de tutuklandı.

Ve O da Tutuklandı

*Soruşturmanın boyutunun genişlemesi üzerine soruşturmayı yürüten cumhuriyet savcısı sayısı iki oldu. Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel de görevlendirildi.

*Üçüncü perde operasyonunda emekli tuğgeneral Veli K., emekli kurmay albay Mehmet Fikri K., avukat Kemal K., Susurluk hükümlüsü Sami H. ve Sevgi E.,  eski yüzbaşı MehmetZekeriya Ö., eski uzman çavuş Muhammed Y., Hüseyin G., Oğuz Alpaslan A., Kahraman Ş., Erol Ö., Erkut E. ve yazar Ümit O. tutuklandı.  

Gazeteci ve Akademisyenler

21 Şubat 2008 tarihinde yapılan operasyonun bu ayağını, üniversitelerde faaliyet gösteren ve örgüte hem teorik hem de yeni eleman kazandırma desteği verdiği iddia edilen akademisyenler oluşturdu.  İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü’nden görevli Doç. Dr. Ümit S. ile Sakarya Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Emin G., emekli astsubay Orhan T., Özallar’ın kuyumcusu olarak ün yapan sosyete kuyumcusu Hayrettin E., gazeteci Vedat Y., Noel Baba Barış Konseyi Derneği Başkanı Muammer K. tutuklandı.

Şafak Vakti Gözaltı  

İP Başkanı Doğu Perinçek Ankara’da, Cumhuriyet Gazetesi Başyazarı Selçuk ve eski İÜ Rektörü Alemdaroğlu’nun da aralarında bulunduğu 13 kişi İstanbul’da saat 04.00’te gözaltına alındı.

Ergenekon soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz’ün yazılı emri üzerine Ankara ve İstanbul’da eşzamanlı olarak sabah saat 04.00’da start verilen operasyonda 18 ayrı adrese baskın düzenlendi. Baskınlarda Ankara’da Perinçek İstanbul’da ise koruması Yusuf B. ile Alemdaroğlu, Selçuk, Ulusal Kanal Genel Yayın Yönetmeni Ferit İ., Aydınlık Genel Yayın Yönetmeni Serhan B., Ulusal Kanal Yönetim Kurulu üyesi gazeteci Adnan A., Ulusal Sanayici ve İşadamları Derneği (ÜSİAD) üyesi işadamı İbrahim B., Mahir Ç. G., Aykut T., Yusuf T., Aydın B., gazeteci Ufuk A. gözaltına alındı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ nün Vatan Caddesi’ndeki yerleşkesine götürülen 13 kişiden Ufuk A. serbest bırakıldı. (Jineps)

 

Sayı : 2008 04