Kültürümüze Jineps Katkısı

0
610

Berlin okumaları

Abhazca, Çeçence, Adigece ve Baskça dünya rekoru kırarak, ‘Gunnies Rekorlar Kitabı’nda yer aldı

 

Berlin-Neukölln ilçe Belediye Başkanı Heinz Buschkowsky tarfından 18 Mayıs günü başlatılan Neukölln Okuma ve Dil Haftaları (Woche der Sprache und Lesens Neukölln) etkinliği, 1 Haziran günü, yaklaşık dört saat içinde 109 ayrı dilde okuma yapılarak ve bir dünya rekoru kırılarak bitirildi.

 

Önümüzdeki dönem içerisinde ‘Gunnies Rekorlar Kitabı’na girecek olan bu rekorda, Kafkas dillerinden Abazaca, Çeçence ve Adigece ile Kafkas kökenli Baskça dilleri de yer aldı. Ne yazık ki Osetçe okuma yapacak olan Dzansokta Yaşar Kılıç arkadaşımızın amcasının vefatı için Türkiye’ de oluşu, bu dilin rekora katılamamasına neden oldu. Kendisine ve ailesine bir kez daha sabır diliyoruz.

 

Okuma haftaları çerçevesinde, Kafkas kökenli ve Alman Yeşiller Partisi’nin Avrupa Milletvekili Cem Özdemir ve birçok tanınmış yazar okuma yaptı.

 

Ayırca Berlin Kuzey Kafkas-Alman Topluluğu Derneği’nden dostlarla beş ayrı yerde ilkokul ve kreş çocuklarına yönelik müzik ve kısa danslar eşliğinde Almanca’ya çevrilmiş Kafkas masalları okuduk. Bu güzel etkinliklerde, özellikle müzik ve danslar çocukların müthiş beğenisini kazanmasına rağmen, Berlin Kuzey Kafkas-Alman Topluluğu Derneği’nden bazı dostların olaydan desteklerini çekmesi, sadece çocukları değil aynı şekilde bizleri de şaşırttı. Çok güzel bir rekorla sonuçlanan ve Kafkas masallarının, müziğinin ve danslarının özellikle çocuklar tarafından sevilmesini sağlayan okuma etkinlikleri, şimdiden yeni okuma etkinliklerinin yolunu açmış oldu.

 

28 Haziran’da saat 16.00 da, Vıelfalt e.V. / Maybachufer 5, D-12047 adresinde yapılacak Kafkas masalları okumasına tüm dost ve arkadaşları davet ediyor ve bu etkinliği dostlarına iletmelerini arzuluyoruz.

 

Haber: Hasan Çötok – Jineps/Berlin

Fotoğraf: Çeçence okuyan Sadi Budakoğlu

 

Sayı : 2008 06