Kızılderililer: Tarihteki yerlerini aldılar

0
508

Amerika yerlileri olan Kızılderililer’e ilişkin bu sergiyi ilginç kılan şey, onların çok eski dönemlerde kullanmış oldukları eşyaların sergilenmesiydi.

Adıgey Cumhuriyeti AC) Ulusal Müzesi’nde, “Mifi Dikago Zapada” adlı bir tanıtım sergisi açıldı. Açılışta Müze Müdürü Fatim Cıgun, AC Kültür Bakanlığı Şube Müdürü Svetlana Şhalaho, Krasnodar’dan gelen kültür emekçisi İgor Gurov birer konuşma yaptı.

Amerika yerlileri olan Kızılderililer’e ilişkin bu sergiyi ilginç kılan şey, onların çok eski dönemlerde kullanmış oldukları eşyaların sergilenmesiydi. Sergilenenler ailelerin kullandıkları eşyalarla sınırlı değildi. Savaşçılara ait silahlar ve giysiler, görenleri şaşırttı.

Avcıların yaşam biçimlerine ilişkin eşyalar da çok ilginçti. Hangi güç koşullar içinde yaşanıyor olursa olsun, insan gereksindiği eşyaları yanında bulunduruyor. Dini görevleri yerine getiren kişilerin, o dönem içinde yüklenmiş oldukları görevler, dinin toplum içindeki yeri ve taşıdığı anlam görenleri şaşırtıyor ve büyük bir ilgi uyandırıyor.

Yerlilerin ulusal giysileri de çok güzel. İnsan onları Adige giysileri ile karşılaştırmadan da edemiyor. Ancak buradaki amacımız daha güzel olanı belrlemek değil tabi ki. Her ulusun tarih içinde kat ettiği bir yolculuğu, bir serüveni vardır. Bu anlamda Amerika yerlilerini de farklı bir öğe olarak ele almak gerekiyor.

Müzik aletleri, grup şefleri, ünlü kişiler, bilim adamlarının çalışmaları ve birçok şey, sergide ilgi çeken şeyler.

Adige ulusunun da tarih içinde katetmiş olduğu yol sıradan, gelişigüzel bir yol değil.

Daha güzel yarınlar kurmak için, böylesine sergilerin taşıdığı anlamı gençlere kavratmak gerekiyor. Ulusal Müzemiz’de sunulan bu serginin bir politik anlam taşımadığını da söyleyecek değiliz. Bu da kavranılması ve sık sık anımsanması gereken bir durumdur.

Sonuç olarak bu güzel sergiyi hazırlayıp bize sunanlara teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Nurbıy SAHİDEKO

Kaynak: Adygvoice (5.06.2008, internet)

Çev: Hapi C. Yıldız

 

Sayı : 2008 07