Uluslararası kriz grubu; Abhazya ve Gürcistan ile ilgili olarak rapor yayınladı.

0
465

“Bütün bu gelişmeler karşısında Batı Ülkelerinin (ABD, AB) Gürcistan’a savaş çıkartmaması konusundaki uyarıları ile ilgili olarak ‘Tiflis, Rusya’nın ülkesinin toprak bütünlüğü ve statüsünü değiştirmek için tehdit oluşturduğu doğrultusunda ciddi duyumlar aldığını’ belirtiyor”

 

Uluslararası Kriz Grubu (UKG)(İnternational Crisis Group); “Gürcistan, Abhazya’ya karşı savaş hazırlığı yapıyor, ancak Abhazlar Rusya’dan endişe ediyor” dedi.

UKG, Abhazya ve Gürcistan ile ilgili olarak 05 haziranda yayınlamış olduğu çalışma raporunda; “Gürcistan, öteden beri toprak bütünlüğünü sağlamlaştırmaya çalışıyor ve Tiflis’te bulunan ‘Şahinler’ grubu sorunun çözümü için savaş alternatifini düşünüyor” yorumunu yaptı. UKG raporu, Gürcistan Yönetimi içerisinde bulunan önemli üst düzey yöneticiler ile yönetim dışındaki farklı gurupların temsilcileri ile yapılan ciddi görüşmeler sonucunda hazırlanmıştır.

Rapordan satırbaşları:

“Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili; ılımlı gurupları şimdilik çevresinde bulunduruyor. Gürcistan ve Rusya, Abhazya konusunda karşı karşıya bulunuyor”.

Tiflis, sorunun barış yolu ile çözüleceğini belirtiyor, ancak yönetim içerisinde bulunan ‘şahinler’ grubu, değişik bölgelerde bulunan çekim güçleri, anahtar rolündeki milletvekilleri, ulusal sorunun çözümünde sert önlemler alınması ile ilgili olarak Gürcistan yönetimini zorluyor”.

 “Kimler savaş çıkartmak istiyorlar ise, Rusya’nın tepki gösterebileceğini de hesaplamaları gerekir. Şahinlerin düşüncesine göre, Abhazya’ya karşı ‘yıldırım harekatı’ ile saldırı yapılabilir, Abhazya bölünebilir ve sonra bütün topraklar işgal edilebilirdi. Şimdilik bu düzeyde uygulamada bulunma düşüncesinden vazgeçilmiş gibi bir görüntü var”.

“Bütün bu gelişmeler karşısında Batı Ülkelerinin (ABD, AB) Gürcistan’a savaş çıkartmaması konusundaki uyarıları ile ilgili olarak ‘Tiflis, Rusya’nın ülkesinin toprak bütünlüğü ve statüsünü değiştirmek için tehdit oluşturduğu doğrultusunda ciddi duyumlar aldığını’ belirtiyor”.

“Gürcistan yönetimindeki üst düzey diplomat; ‘Yukarı Kodor Bölgesi’nde yaşayan insanların sayısı oldukça az, ancak bölgede yapılan bina inşaatları bu sayının çok üstünde kişiye hitap edecek biçimdeyapıldı, Yukarı Kodor Bölgesi’nde bulunan silahlar ve askeri malzemeler de o dönemde bölgeye taşındı’ “.

“Abhazya tarafı; Rusya-Gürcistan oyununda kaybeden taraf olacağından endişe ediyor. Rusya, Abhazya’nın tek destekçisi konumunda, ancak Moskova yönetiminin Abhazya’nın bağımsızlığını tanıması oldukça az bir olasılık. Ruslar, Abhazlar’ı kendi hedefleri için kullanıyor ve bu da Abhazlar için bir tehlike teşkil ediyor. Rusya Federasyonu içerisinde eriyip yok olmak onlar için bir tehdit unsuru oluşturuyor”.

UKG Raporu “ABD ve AB yönetimlerinin, Abhazya sorununun 2014 Soçi Kış Olimpiyat Oyunları için olumsuz sonuçlar doğurabileceğini anlamaları gerektiğini belirtiyoruz” açıklamasına yer verdi.

Kaynak: www.regnum.ru / www.abhazyam.com

(Not: Kısaltılarak alınmıştır.)

Sayı : 2008 07

Yayınlanma Tarihi: 2008-07-01 00:00:00