Basından yansımalar

0
451

Nezavisimaya Gazeta: Yeni Adige devleti yolda

Nezavisimaya Gazeta, Rusya’ya bağlı özerk cumhuriyetlerinde azınlık olarak yaşayan Adıgeler’in, yeni bir devlet istediğini duyurarak “Kuzey Kafkasya’da Adıge devleti kurulabilir” yorumunu yaptı. Adıge merkezli Adıge Xase’nin 2 Kasım’da yapılan kongresine değinen gazete “Toplantının gündem maddesinin, kendi toprakları ilan ettiği Adıge, Karaçay Çerkes ve Kabardey Balkar’ı içine alacak yeni bir devlet” olduğunu yazdı.
Adıge Xase’nin başkanı Arambiy Hapay’ın açıkladığı kararın, Kabardey -Balkar, Adıge ve Karaçay-Çerkes’te yaşayan Adıge temsilcileriyle görüşüldükten sonra verildiğini söyleyen gazete Hapay’ın “Çerkeslerin uzun bir süredir, kendilerini vatanlarında hissetmedikleri”ne ilişkin görüşüne de vurgu yaptı.
Gazetenin haberine göre, Çerkeslerin rahatsızlığının nedeni bölge yönetiminde yapılan son atamalar. 7 Ekim tarihinde Putin, Karaçay Çerkes devlet başkanlığına Karaçay asıllı Boris Ebzeyev’i getirdi. Karaçay Türkü olmasına rağmen Rusçu olan Ebzeyev ise başbakanlığa teamüller gereği bir Çerkes’i getirmesi gerekirken, Yunan asıllı Vladimir Kayşev’i tayin etti.
Adıgeler, tarihi olarak yaşadıkları bölgede, -şu anda Adıge’nin tamamı ile Karaçay Çerkes ve Kabardey Balkar’ın bazı bölümlerini kapsıyor- ‘Çerkesya’ isimli bir ülke kurma niyetinde.
Rusya’nın çeşitli bölgelerinden gelen delegelerin katılımıyla gerçekleştirilecek olan kongrede, bu yöndeki kurumsallaşmaya yönelik adımların atılmasının beklendiğini belirten gazete, haberine şunları da ekledi:
“ ‘Adıge Xase’ 1998’de kurulmuştu. Boris Akbaşev’in önemli çabalarıyla, Kuzey Kafkasya’da önemli bir örgüt haline gelen teşkilat, Akbaşev’in ölümü sonrasında, Rusçu Çerkeslerin tesirinde kalmıştı. İki seneden bu yana yeniden aktif siyasi hayata giren Adıge Xase, bağımsızlığı savunuyor.”

(Dünya Bülteni/ Haber Merkezi – 27 Ekim 2008)

 

Sayı : 2008 10