Kabardey-Balkar’da yürütülen bir araştırma, gençlerin kendilerini en çok ilgilendiren şeyin ekonomik gelecek olduğunu ortaya koydu.
Cumhuriyette 2005’deki gençlik isyanından bu yana yeni nesilleri radikalizmden korumanın yolları tartışılırken bu konuda ‘Gençlerin Sorunları Enstitüsü’ de bir araştırma yürüttü. Araştırmanın sonuçlarını Devlet Başkanlığı Sivil İstişare Konseyi’ne sunan enstitünün müdürü Zalim Şebzukhov, gençlerin homojen bir yapı arz etmediğini; köy, kent, üniversite ve iş yaşamına göre önceliklerin değişebildiğini belirtti. Bu tür etkenlerle birlikte gençlerin kendilerini en çok neyin endişelendirdiği sorusuna verdikleri yanıtlardan ortaya çıkan sonuç şöyle:
Para % 44, sağlık % 37, eğitim % 24, kariyer % 15, tatil ve eğlence imkanı % 14.
Şebzukhov sonuçları yorumlarken gençlerin değişen sosyal çevreye adapte olma konusunda yeteneksiz olduğunu ve iletişimde olumlu alışkanlıklara sahip olmadıklarını kaydetti.
Gençlerde medya ve internetle gelen etkilere olumlu tepkiler geliştirecek değerler sisteminin zayıf olduğunu, yüksek maddiyat ve statü duygularının arttığını, hedeflerinin hepsine birden sahip olma hırsına kapıldıklarını belirten Şebzukhov “Gençler arasındaki düşük hoşgörü ve düşük vatandaşlık duygusu toplum için tehdit arz ediyor” dedi. Şebzukhov sorunlarla baş edemeyen ya da hedeflerine ulaşamayan gençlerin ya aktif tepki verip dini ve milliyetçi akımlara kapıldıklarını, ya da pasif tepkiyle uyuşturucu ve alkole yöneldiklerini belirtti. Nalçik/Ajans Kafkas
Sayı : 2008 10