Abhazya Devlet Üniversitesi’nden Türkiye’de yaşayan kardeşlerimize açık çağrımızdır

0
488

Değerli gençler,

Geride bıraktığımız 2008 yılı, içinde zorluklar barındırsa da, Abhaz halkı için çok önemli bir yıldır. Bağımsızlığımız Rusya Federasyonu tarafından tanınmıştır. Bu başarı, halkımızın yüzyıllardır mücadelesini verdiği ve uğrunda bir çok evladını kaybettiği onurlu bir sürecin sonucudur.

Bilinmelidir ki, tanınmış bağımsızlığımız yeni doğmuş bir bebek gibidir. Onu korumak ve geliştirmek zorundayız. Bizler, ülkemizin bağımsızlığını koruyup kollayabilirsek, o da bizim dilimizi, kültürümüzü ve varlığımızı koruyup kollayarak gelecek nesillere aktaracaktır.

Abhazyamız bugün çıktığı bu onurlu ama bir o kadar da zorlu yolda, işini iyi bilip icra eden, nitelikli gençlere ihtiyaç duymaktadır. Onları yetiştirmek de Abhazya Devlet Üniversitesi’nin görevidir. Çok şükür ki bizim bir üniversitemiz var. Burada binlerce gencimiz öğrenim görüyor. Ancak diasporalı öğrenci sayımız oldukça az. Ülkesinden uzakta yaşayan kardeşlerimizin beklentilerini de dikkate alarak, önümüzdeki öğrenim sezonunda (2009-2010) Türkiye’den 20 kişiyi üniversitemize davet etmek istiyoruz.

Diasporamızdan aramıza katılan öğrencilerimiz 1.5 – 2 yıl civarında bir süre dil öğrenimi görecek; Abhazca ve Rusşa öğreneceklerdir. Ardından, kendi seçecekleri bölümde, parasız olarak öğrenimlerine devam edeceklerdir.

Halkımızın geleceğe umutla bakması için bundan daha gerekli bir yolun mevcut olmadığı düşüncesindeyim.
Saygılarımla

Prof. Aleko Goramia

Abhazya Devlet Üniversitesi Rektörü

 

Sayı : 2009 02