Bu takımın taraftarı, futbolcusu, kurucusu herkes ÇERKES

0
705

Yewa Yewa 1864

Radikal gazetesi spor yazarı Efkan Bucak, Türk futboluna yeni bir ivme kazandıracağına inandığı FK 1864 adlı takımı tanıtırken, Kafkas halkının spora olan ilgisinden de bahsediyor.

Soykırıma maaruz kalınmış

1864 tarihi size bir şey ifade ediyor mu? Duymamış olabilirsiniz ancak 1864 yılı, özellikle 21 Mayıs 1864 tarihi dünya üzerindeki tüm Kuzey Kafkas halklarının büyük bir üzüntüyle andığı bir tarihtir. Bu satırların yazarının atalarının da arasında bulunduğu Müslüman Kafkas halkları bu tarihten itibaren yıllarca, başta Türkiye üzerinde olmak üzere pek çok yere göç etmek zorunda bırakılmıştır. Ancak göçe zorlananları yarıya yakını varış noktasını görememiş, varanların birçoğu hastalık ve açlığa yenik düşmüş, dolayısıyla tam bir soykırım yapılmıştır.

FK 1864

Türkiye’nin Kafkas kökenli halkları her yıl 21 Mayıs’ta törenlerle atalarını anarlar. İstanbul 1864 Kafkasyalılar Kültür Derneği bunu bir adım daha ileri götürerek, güzel bir şey gerçekleştirdi ve geçtiğimiz sezon bir spor kulübü kurdu: FK 1864. Böylece soykırımda hayatını kaybeden on binlerin anısı spor arenasında da yaşatılmış oldu. İstanbul Ümraniye merkezli, renkleri sarı-yeşil-siyah olan bu kulüp, web sitesinden verilen bilgiye göre şu sıralar lisans işlemleriyle meşgul ve bu sezon 18 yaş altı sporcularla mücadele edecek.
Kuzey Kafkas halklarının herkesçe bilinen efendiliğini, hoşgörüsü, centilmenliğine sahip kulübün ilkeleri de maddelenmiş: Rakip takım gol attığında taraftarımız bunu ayakta alkışlar, FK 1864 futbolcusu rakibine kasti tekme atmaz, hakemlerin kararlarına asla itiraz etmez, rakip ne yaparsa yapsın kavga etmez, hakemle yalnız takım kaptanı konuşur… Yewa yewa 1864!

‘Yenilsek de yensek de tribünde leperuj var, şeşen var’ (Çerkez dans çeşitleri) diyen Yeşil-Sarılılar’ın marşı bile hazır: Kuzey Kafkas Dağları’nın çocuklarıyız / Omuz verdik, sportmence sahalardayız / Centilmenlik hoşgörüdür nidalarımız / Haydi haydi… yewa yewa 1864!

Türkiye’nin Bilbao’su

Avrupa futbolunu takip edenler iyi bilir. İspanya La Liga’da mücadele eden Atletico Bilbao, ‘Bask’ bölgesinin bir takımıdır. Ve bu takımda sadece ‘Bask’ doğumlu oyuncular forma giyebiliyor. Onun dışında bir yabancı oyuncu kesinlikle bu takımda forma giyemez. İşte bu yeni kurulan FK 1864 takımı da Türkiye’nin, Atletico Bilbao kulübüne benzer bir özellik taşıyor.

Aile düzeni hakim

Yeni kurulmasına karşın kulübün lisanslı ürünleri bile satışa çıkarılmış durumda. Artık Ermeni cemaatinin takımı Taksimspor’a, Süryaniler’in kulübü Gedikpaşaspor’a Çerkezlerin FK 1864’ü eklendi. Umarız FK 1864, giderek çirkinleşen futbol camiasında ilkelerinden hiç vazgeçmez, rakibi ayakta alkışlamaya devam eder, tribünde sürekli leperuj ve şeşen olur. Emekleme devresindeki bir kulüpten şu anda çok şey beklemek doğru olmaz ancak Türkiye geneline yayılmış büyük bir aileye sahip kulübün gelecekte daha üst liglerde olması… Hoş olmaz mı? Kulübün internet sitesini ziyaret etmek isteyenler için adresi: www.fk1864.com 

Efkan Bucak (Radikal – 20 Ocak 2009)

Sayı : 2009 02