Demokrasi mücadelemiz devam edecek

0
424

Janna Akbaşeva: ‘Adige Hase Kongresi ile İlgili Yazdıklarımdan Rahatsız Oldular’

Karaçay – Çerkes Cumhuriyeti’nde kimliği belirsiz kişiler tarafından darp edilen ünlü gazeteci, insan hakları savunucusu ve Regnum haber ajansının Kuzey Kafkasya Şefi Fatima Tlisova’nın kendisi gibi gazeteci olan kardeşi Janna Akbaşeva, dövülmesinin, Adige Hase Olağanüstü Kongresi ile ilgili yaptığı haberlerden kaynaklanmış olabileceğini söyledi.
Janna Akbaşeva olaydan sonra Kafkasevi’nin sorularını cevaplandırdı:

-Janna öncelikle geçmiş olsun diyoruz. Bize olayı kısaca anlatabilir misin?

-Teşekkür ederim. Saldırganlar muhtemelen beni takip ediyorlardı. Akşam üzeri Çerkessk’ten köyüme gitmek için sokağa çıkmıştım, yolumu keserek darp ettiler. Saldırganların profesyonel insanlar olduğunu düşünüyorum. İsteseler daha çok zarar verebilirlerdi ama tahminim o ki sadece göz dağı vermek istediler. Yani bir nevi ayağımı denk almam için uyardılar.

-Darp edenlerin gerekçesi neydi sence?

-Karaçay – Çerkes (KÇ) yönetimi, yolsuzlukla ilgili yazdığım yazılardan olabileceğini açıkladı. Ama bununla alakası olduğunu sanmıyorum. Çünkü ben o yazıları çok önceden yazdım. Tahminim KÇ Adige Hase tarafından Çerkessk’te yapılan olağanüstü kongre ile ilgili yazdıklarımdan hoşlanmadılar.

-Seni  bu düşünceye iten nedir Akabaşeva?

-Ben bu kongrede yaşananları, kongre öncesi ve sonrasını tüm gerçekler ile birlikte dile getirdim. KÇ yönetiminin, Ebzeev’in, KÇ Adige Hase başkanını nasıl tehdit ettiklerini yazdım. Kongre sonrası “Çerkes Hek’u” gazetesi Genel Yayın Yönetmeni’ne KÇ hükümetinin nasıl baskı yaptığı ile ilgili de bir yazı yazdım. Biliyorsunuz, “Çerkes Hek’u” KÇ’de Çerkesce yayınlanan bir devlet gazetesi. Bu gazete Çerkes Kongresini haber yaptığı için genel yayın yönetmenine çok baskı yapıldı ve işten atılmakla tehdit edildi. Ayrıca Çerkes Kongresi’nin yapılamaması veya maniple edilmesi için yapılanları da yazdım. Resmi yönetimin tüm baskılarını ifşa ettim. Bütün bunlar KÇ yönetiminin işine gelmediği için, beni uyarmak amacıyla darp ettiklerini düşünüyorum.

-Soruşturma açıldı mı peki?

-Evet, formalite icabı bir soruşturma başlatıldı. Ancak ne failler bulundu, ne de başka bir somut gelişme var.

-Peki ne yapmayı düşünüyorsun? Dayakçılar maksadına erişti mi sence?

-Hayır, kesinlikle. Bildiğim doğruları yazmaya devam edeceğim. Halkımın mücadelesinde ben de taşın altına elimi koyacağım. Demokrasi mücadelemiz devam edecek. Bu birilerinin hoşuna gitmese de böyle…

-Peki ablan Fatima Tlisova ile görüşebildin mi?

-Evet, olaydan sonra aradı ve moral destek verdi. Yanımda olduğunu söyleyerek dikkatli olmam için de uyardı.

-Teşekkür ederiz Janna. Sana tekrar geçmiş olsun diyoruz.

-Çok teşekkürler, kardeşlerimize de çok selam..

(KAFKASEVİ)

Sayı : 2009 02