Han -Girey (Хъан-Джэрые) anıldı

0
896

19. yy. da yaşamış Adige aydını Han-Girey’in önümüzdeki yıl 200. doğum yılı, bu nedenle Adigey Devlet Üniversitesi Dilbilimi ve Kültür Fakültesi’nde, “yuvarlak masa” toplantısı düzenlendi.

Toplantıya AC Eğitim ve Bilim Bakanı yardımcısı Mariyet Alıy, AC Yazarlar Birliği Başkanı İshak Meşbaş, Dilbilimi ve Kültür Fakültesi Dekanı Ashad Ç’ırğ, biliminsanları ve basın mensupları katıldı.

Toplantı, AC Sosyal Bilimler Enstitüsü Başkanı Batırbıy Bırsır tarafından yönetildi. Bırsır,
Han-Girey’in kısa yaşamı ve ortaya koyduğu çalışmalar konusunda bilgi verdi.
Bırsır’ın ardından Adige Devlet Üniversitesi öğretim üyelerinden Marat Ğubceko, Han-Girey’in çalışmalarına ilişkin geniş bir açıklama konuşması yaptı, Adigelerin yaşamına ilişkin olarak,

Han-Girey’in yazılarının toplandığı “Zapiski o Çerkesii” (Çerkesya Üzerine Notlar/Tezkereler) adıyla yayınlanan 2 cilt tutan yazılardan söz etti.

Ardından “Хъан-Джэрые” (Han-Girey) romanının yazarı İshak Meşbaş’a söz verildi. Meşbaş; Han-Girey’in gerçek bir Adige aydını olduğunu, ulusunun örnek oluşturacak bir biçimde tarihte ad bırakması için çırpındığını ve kısacık ömrü boyunca da elinden gelen herşeyi yapmaya çalıştığını vurguladı.

Konuşmacılar Han-Girey’in ortaya başarılı bir çalışma koymuş olduğu konusunda birleştiler. Önümüzdeki yıl, Han-Girey’in 200. doğum yılının daha geniş katılımlı olarak kutlanması ve bunun hazırlıklarının yapılması konusunda bir karar alındı.

DAVTE Anjel (Даутэ Анжел)
Kaynak: Adige Mak
, 24.12.2008, Çev: Hapi Cevdet Yıldız

 

Sayı : 2009 02