İtalya Başkonsolosu Adigey’de

0
429

İtalya Baş Konsolosu olarak Krasnodar’a gelen Perpaolo Lodigiani 17 Aralık 2008’de Adigey’i de ziyaret etti ve AC Devlet Başkanı Aslan Thak’uşın’ın konuğu oldu.
Üst düzey AC yetkililerin de katıldığı görüşmede Devlet Başkanı Lodigiani’ye hitaben şu konuşmayı yaptı:
 

“Adigey ile İtalya’nın benzer doğaları, eski tarihleri var, her iki ülke halklarının karakter ve gelenekleri de birbirine benziyor. Ekonomik ilişkiler bağlamında konuşursam, İtalya’da üretilen sanayi ürünlerinin Adigey’de de iyi bilindiğini ve arandığını söylebilirim”.

Perpaolo Lodigiani İtalya’nın ticari ve ekonomik ilişkileri üzerine yapılan çalışmaları düzenleyen ve yürüten biri. Rusya ile İtalya arasında imzalanan Konsolosluk Sözleşmesi gereğince, iki ülke arasındaki ticari, ekonomik, kültürel ve bilimsel ilişkilerini geliştirmekle görevli biri. Konsolos, Krasnodar dışında, Güney Federal Okrugu içinde yer alan birimler olan Stavropol Kray, Adigey, Dağıstan, İnguşetya, Kabardey-Balkarya, Kalmıkya ve diğer bölgelerde de çalışmalarını sürdürüyor.

Baş konsolosun Kuzey Kafkasya’da görevli olduğu dört yıl içinde İtalya ile Krasnodar Kray arasındaki ticaret hacmi on misli gibi bir artış gösterdi ve bir milyar Euro’ya ulaştı. Adigey’i de unutmamak gerekir. Geride bırakmakta olduğumuz 2008 yılında pirinç ekiminin yaygınlaştırılması için İtalya’dan 40 milyon Ruble üzeri bir yatırım sermayesi sağlandı. Bu parayla Krasnogvardeysk rayonunda 800 hektar (8 bin dönüm) pirinç ekeceğiz. Başkan Thak’uşın’ın açıklamasına göre, şu an 2 bin 500 hektar (25 bin dönüm) alanda pirinç ekilmiş durumda, ancak ekilmeyi bekleyen daha 20 bin hektar (200 bin dönüm) gibi büyük bir arazi var. Bu yerleri de ekime açmak için İtalyan iş adamlarının davet edilmeleri düşünülüyor. Adigekale kentinde kurulmuş olan yeni pirinç fabrikasının da, kuşkusuz pirinç ürününü işleme, dolayısıyla pirinç ekimini yaygınlaştırma işinde bir yararı olacaktır.

Konsolos da, Adigey ile İtalya arasındaki ekonomik ilişkileri geliştirmek için elinden geleni yapacağı sözünü verdi.

AC Devlet Başkanlığı Basın Bürosu
Kaynak: Adige Mak
, 18.12.2008, Çeviri: Hapi Cevdet Yıldız

 

Sayı : 2009 02