Uluslararası katılımcılar ile söyleşi günü Kafkasya’da Kriz

0
464

08 Şubat 2009 tarihinde Hamburg Etnoloji Müzesinde, Müze Müdürü Sayın Prof. Dr. Köpke ve Avrupalı Çerkesler Federasyonu işbirliği ile gerçekleştirilecek olan Konferans; günümüz dünyasında “Kaynayan Kazan” olmaya aday olan Kafkasyanın, Alman ve Avrupa Kamuoyu tarafından daha iyi anlaşılıp, o coğrafyanın Kültürel, Etnik, Politik ve Stratejik yapısı hakkında bilgilendirilmesi, bölgenin sahip olduğu yeraltı zenginliklerinin (Gaz, Petrol ve Madenler) komşu ülkelerin, bu topraklar üzerindeki haksız talebini, savaş girişiminde bulunabilecek ölçüde körüklemesini işleyecektir.

Bu durumun en son örneği Ağustos 2008 de Gürcistan’ın Güney-Osetya’ya saldırmasıyla bugünkü doruk noktasına varmıştır.Gelişen tüm bu durumlar, şu soruları akla getiriyor:- Bölgedeki kriz; tarihi, jeostratejik ve kültürel faktörler gözönünde bulundurularak nasıl değerlendirilmelidir?

– Kimler hangi çıkarlar peşindedir?
– Uluslararası insan hakları kuruluşları, gözlemlerinde hangi sonuçlara varıyorlar?
– Rus aydınları hangi görüşü yansıtıyorlar?
– Kafkasya`da kalıcı barışın sağlanması için Avrupa ne yapabilir ve ne yapmalıdır?
Konferansa katılan seçkin, alanlarında uzman olan, Almanya, Türkiye, Rusya, Gürcistan gibi ülkelerden olan katılımcılarla, bu ve benzeri sorulara cevap bulmaya çalışacağız.

11:00
Müze Müdürü Sayın Prof. Dr. W. Köpke
tarafından konukları selamlama ve programa başlayış.

11:15 – 12:15
Tarihi, Ekonomik ve Jeostratejik boyutlarıyla Kafkasya.
Konuyu Prof. Dr. Udo Steinbach işleyecek. Kendisi Hamburg Ortadoğu Enstitüsü’nde uzun yıllar rektörlük yaptı, 2008 yılında Bayan Marie-Carin Gumppenberg ile birlikte yayınladığı kitabı, Kafkasya üzerine yazılmış seçkin kitaplar arasına girecektir. Sunumunda yörenin sorunlarına bakışlardaki karmaşıklığa değinerek devam edecektir.

12:30- 13:30
Bağımsız İnsan Hakları gözlemcileri açısından Gürcistan Krizi.
Sunan: Tatjana Lokshina
“Human Rights Watch” Moskova ikinci Müdiresi, Çeçenistan uzmanı olarak tanınmakta olup, bölgedeki insan hakları ihlallerini yerinde izleme imkanı bulup, izlenimlerini belgelemiştir. Ayrıca Rusya’daki değişik sosyal tabakaların Kafkasya krizine bakışlarını da dile getirecektir.

14:00 – 15:15
Kafkasya krizine Gürcistan açısından bakış.Tiflis`de Germanistik, Edebiyat ve Kültür bilimi eğitimleri almış olan ve halen Free Europe/Radio Liberty de Gürcistan bölümü yöneticisi olarak görev yapan Dr. David Kakabadze`nin sunacağı bu bölümde;
Krizin Gürcistan perspektifinden görünen şekli aktarılacaktır.

15:30 – 16:45
Kafkasya krizinin, Abhazya ve Güney-Osetya`ya yansıması.
Sayın Prof. Mithat Çelikpala`nın sunumu ağırlıklı olarak Abhazya, Kuzey-Kafkasya Diyasporası, Türkiye ve Kafkasya ilişkileri konularını içerecek,ikinci bölümde Sayın Dr. Hasan Kanbolat sunumda bulunacak.
Hasan Kanbolat Avrasya Stratejik Araştırma Merkezi (ASAM) nin eski uzmanı olup aynı zamanda Dışişleri Bakanlığı’nın Kafkasya uzmanları arasında yer almaktadır. Kafkasya üzerine yayınlanmış çok sayıda makalesi vardır.

17.00-18.00Kafkasya krizi Avrupa için ne anlama gelmektedir? Kafkasya’daki dengelerin yerine oturmasi için
Avrupa ne yapmalıdır?

N.N.

Bu çalışmalar AVRUPALI ÇERKESLER FEDERASYONU ile birlikte gerçekleştirilmiş olup, DOĞU ALMAN Çevre ve Araştırma Vakfı tarafından teşvik edilmiştir.
Völkerkundemuseum
www.voelkerkundemuseum.com

Rothenbaumchaussee 64
20148 Hamburg
0180 5308888

 

Sayı : 2009 02