UÇD, Diasporada Yaşayanlara ‘Rusya Soydaşı’ Statüsü Almak İstiyor

0
460

Dış ülkelerde yaşayan Adigeler’in, Rusya’nın soydaşları statüsü almaya çalıştığı, Uluslararası Çerkes Derneği (UÇD)’nin konuyla ilgili çalışmalar yürüttüğü bildirildi. UÇD’nin Uluslararası Rusya Soydaşlar Birliği Organizasyonu’na üye olabilmesi için tüzüğünü değiştirmesi gerekiyor.

Suriye adına, 30 Ekim – 2 Kasım tarihlerinde Moskova’da yapılan ‘Rusya Soydaşları Konferansı’na katılan UÇD Yönetim Kurulu Üyesi Zuheyr Staş, konferans ile ilgili izlenimlerini, yaptığı görüşmeleri ve edindiği bilgileri Adigey Cumhuriyeti Adige Hase’sindeki toplantıda anlattı.

Rusya’nın, soydaşlarının problemlerini global anlamda ve Rusya’da bu organizasyon ile çözdüğünü anlatan Zuheyr Staş, “Rusya Soydaşları Organizasyonu, Afrika, Ortadoğu, Batı Avrupa gibi bölümlere ayrılıyor. Bu bölümler her yıl bir kez kendi konferansını düzenliyor.

Sonra da topluca Rusya Soydaşlar Birliği bünyesinde Moskova’da yapılıyor. Yasalara göre yabancı ülke vatandaşları, dedelerinin, atalarının, Rusya İmparatorluğu veya SSCB vatandaşı olduğunu ispatlarlarsa, bu statüyü alabiliyorlar. Ancak Adigeler savaşla Kafkasya’yı terk ettikleri için böyle bir belge almaları mümkün değil. Ama geçtiğimiz yıl Kabardey – Balkar, Karaçay – Çerkes ve Adigey Cumhuriyetleri’nin Rusya ile gönüllü birleşmelerinin 450. yılı kutlandı. Eğer böyleyse, neden Çerkesler de Rusya’nın soydaşları statüsü alma hakkı kazanmasın?” dedi. (..)

Zuheyr Staş, Sergey Lavrov’dan diaspora Çerkeslerine de “Rusya Soydaşı” statüsü verilmesi için yasal destek istediğini, Lavrov’un da destek vereceğini, her şeyin ileride daha iyi olacağını söylediğini belirtti. (..)

Çerkeslerin Anavatanlarına Dönüşe Rusya Yasaları Engel

Geçtiğimiz günlerde Karaçay- Çerkes Cumhuriyeti’nin (KÇC) başkenti Çerkessk’te Uluslararası Çerkes Derneği yönetim kurulunun genişletilmiş toplantısı yapıldı. Bu toplantıda Rusya Federasyonu (RF) Devlet Başkanı Dimitri Medvedev’in yayınladığı Rusya soydaşlarının ana vatanları RF’na rahatlıkla dönmelerini sağlayan kararnamenin olumlu karşılandığı bildirildi. Ancak söz konusu kararnamenin diasporada milyonlarca soydaşı yaşayan Çerkesleri kapsamadığı belirtildi.

Bu konuda Regnum haber ajansına konuşan KÇC’nden bir uzman, diasporadan, özellikle de milyonlarca Çerkes’in yaşadığı Türkiye Cumhuriyeti’nden Çerkeslerin dönüşünün önündeki en büyük engelin RF’nun “vatandaşlık” ile ilgili federal yasası olduğunu söyledi. (..) Bahsi geçen Uzman, “Bir Afrikalı ile bir Türkiyeli Çerkes RF vatandaşı olmak için veya daimi ikametgah almak için aynı prosedürden geçmek zorunda” dedi. (..)

(Kaynak: KAFKASEVİ)

 

Sayı : 2009 02