Zakayev’in gündeminde tanınma var

0
456

Abhazya ve Güney Osetya, Kosova’nın tek taraflı bağımsızlık ilanını emsal görüp tanınma istemişken, Çeçenler de Rusya’nın Abhazya ve Güney Osetya’yı tanımasını emsal sayıp uluslararası toplumdan tanınma talep ediyor.

Çeçen-İçkerya Başbakanı Ahmed Zakayev, “Çeçenya’nın bağımsızlığının tanınmasının yolunu arıyoruz” dedi.

Kosova’nın yollarını Sırbistan’dan ayıran aşamalı bağımsızlık planının mimarı Finlandiya eski Devlet Başkanı Marti Ahtisaari’nin davetlisi olarak geçen ay Oslo’daki Nobel Ödülleri törenine katılmış olan Zakayev, Radyo Marşo’nun sorularını yanıtlarken “Abhaz ve Osetler bağımsız devletlerini kurma hakkına sahipse Çeçenler bu hakka neden sahip olmasınlar?” argümanını kullandı. Norveç’te siyasiler ve medyayı Çeçen davasıyla ilgili yeterince bilgilendirdiğini anlatan Zakayev; Kosova, Abhazya ve Güney Osetya bağlamındaki tartışmaların Çeçenya’nın gündemden düşmediğini gösterdiğini belirterek “Çünkü çatışmanın çözümü hala ortada yok, Çeçen meselesi çözüm bekliyor. Askeri değil barışçıl yolla çözüm arayışı sözkonusu” diye ekledi.

Çeçen davasının bugünün ve dünün meselesi değil tarihi bir dava olduğunu hatırlatan Zakayev, Çeçenya’nın bağımsızlığını ilan ettiği 1990’larda toprak bütünlüğü prensibinin egemen olduğunu, Kosova’dan sonra bu durumun değiştiğini ve bu emsalin ayırım göstermeden herkese uygulanması gerektiğini vurguladı.

Zakayev, ağustosta Rusya’nın da Osetler’den yana müdahil olduğu Gürcistan’ın çıkardığı savaşta Tiflis’ten yana tutum sergilemişti. Savaşın ardından Rusya, Abhazya ve Güney Osetya’yı tanımıştı.
(Ajans Kafkas – 02.01.2009)

 

Sayı : 2009 02