Adigey’de Ekonomik Kriz: Sayılar Umut Verici Değil…

0
456

RF Hükümeti Başkanı Vladimir Putin, bir konuşmasında küresel ekonomik krizin henüz tam anlamıyla bize yansımadığını söylemişti. Krizin daha da derinleşebileceği anlaşılıyordu bu sözlerden. Krizin 2009 yılı ortalarına doğru hafifleyebileceği bazı ekonomist ve yorumcular tarafından ifade ediliyordu, ancak onlar da ifade değiştirmeye başladılar. RF üst düzey yorumcuların tahminlerine göre, kriz 2010 yılına da sarkabilecek, orada durup durmayacağı da tam belli değil.

Adigey’de demir, petrol ve doğal gaz gibi işletilen zengin kaynaklar yok, adı anılabilecek sanayi tesisi de bir elin parmaklarını geçmiyor. Bu nedenle işini yitirecek kişi sayısının az olmasını bekliyorduk, ancak işsizlik konusunda görevli AC uzmanlarının haftalık açıklamalarına göre, işsiz sayısı devamlı artıyor. 4 Şubat ile 4 Mart arası aylık dönemde, kayıt altına alınan ve iş arayan işsiz sayısı 7 bin 617’den 8 bin 496’a çıktı. (..) İş yerlerinin kapanması ya da kapasitenin azaltılması nedeniyle, Şubat ayında 102 kişi işten çıkarıldı. İşsiz sayısı cumhuriyetimizde yüzde 0.5 artışla yüzde 4 sınırına dayandı.

25 Şubat-4 Mart arasında 7 işyerinden kapanma ya da kapasite azaltma kararları bildirildi. Bunlar arasında Cace ve Koşhabl rayonlarını kapsayan ordu komiserliği (49 kişi çalıştırıyor), Rusya MVD’nin FKU “Okhrana” nın Maykop şubesi (167 kişi çalışıyor), ROSTO’nun birleşik teknik okulu (49 kişi), OOO “Maykop taksicileri” (30 kişi), OAO “Platena uvleçeniy” (Gezegen Eğlence yeri) adlı Adıgeyaç’e’deki (АдыгеякIэ) kuruluş (19 kişi çalışıyor), MO Koşhabl rayonu Kültür Merkezi (bağlı işyerlerinde toplam 218 kişi çalışıyor), OOO “Radial” adlı Maykop’taki kuruluş (4 kişi çalışıyor) da bulunuyor.

Verdiğimiz sayılar, krizin hafife alınmayacak bir biçimde Adigey’e de ulaştığını en açık bir biçimde kanıtlamaktadır. Sorunun kolay aşılamayacağı da belli olmaktadır. Ruble’nin sürekli değer yitirmekte, Euro ve Dolar’ın yükselmekte olması da bunun bir kanıtıdır. Çözüm yolunu bulmak kolay olmayacağa benziyor.

SEHUTE Nurbıy (СЭХЪУТЭ Нурбый)
Adige Mak, 6.03.2009, Çeviri: Hapi Cevdet Yıldız

Sayı : 2009 03