Bagapş’ın iyi ve kötü senaryoları

0
420

Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş, Gürcistan’ın Türkiye dahil Batlı ülkelerin silahlarıyla Güney Osetya’ya saldırdığını, Rusya’nın müdahalesi sayesinde savaşın bütün Kafkasya’ya yayılmadan sona erdiğini söyledi.
(…)
Rusya ve Abhazya arasındaki dostluk da, Abhazya’nın bağımsızlığının gerçek ve objektif oluşu hakkında şüpheye neden oluyor. Abhazya’yı Rusya ile birleşme, en azından Rusya ve Beyaz Rusya arasındaki ittifak anlaşması gibi bir şeyin imzalanması beklemiyor mu?
-Burada Abhazya halkının ayrıcalığı var. Halk pozisyonunu ifade etti, bağımsız devlet inşa etmek. Rusya ile en iyi ilişkilerimiz bağımsızlıktan önce de vardı ve gelecekte de gelişerek devam edecek. (..) ilişkilerimizi kiminle inşa edeceğimiz konusunda seçimimizi yaptık, Rusya Federasyonu ile. Hangi şartlarda? Bizim bağımsız bir devletimiz var. Tabii ki, eğer teklif olursa, elbette müttefik devlet, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü, ileride BDT’ye girmeyi düşünürüz, ancak tüm bunlar gelecekle ilgili ve bugün için bizim başka görevlerimiz var. Bugün bizim görevimiz, iç politikamızı güçlendirmek, cumhuriyetimizin bağımsızlığını daha fazla ülkenin tanımasını sağlamak. (..)

‘Türkiye de suçlu’


-Gürcistan’ın Osetya’ya saldırısı sizin için beklenmedik bir şey miydi ve bu askeri eylemin öncelikli olarak kimin suçu olduğunu düşünüyorsunuz, yani sorumluluk Saakaşvili’ye mi ait, veya bir başkasına mı?
-(..) Tek şeyden bahsettik: Gürcistan savaşa hazırlanıyor. Gürcistan Abhazya ve Güney Osetya meselelerin barışçıl yolla çözmeyecek. Abhazya veya Osetya’ya saldıracak. Bu büyük, ciddi bir savaş olacak. Biz, tüm bu yıllar boyunca uyardık. (..) Ukrayna’nın Gürcistan’a çok sayıda silah getirdiğini biliyorduk. Yunanistan, Türkiye, Çekya, Avrupa ülkeleri, liste çok büyük. (..) Ve Güney Osetya’da meydana gelen savaşın suçu öncelikli olarak Saakaşvili ve yakınında bulunan çevresine ait. (..) Biz, Saakaşvili’ye bu silahları kime karşı kullanacağını bile bile silah sağlayanları da suçluyoruz. (..)
-Osetya’nın yitirdiği kurbanlar için, soykırım mefhumu kullanılabilir mi?
-Elbette. Bu defalarca oldu, bundan önce de yirmili yıllarda oldu. Bu tamamen soykırımdır. (..)

-Kafkasya’da durumun gelişimi konusundaki tahmininiz; Kötü senaryo ve iyi senaryo, istikrarı ne tehdit ediyor veya tam tersi verimli bir hayata ne götürebilir?
-Kötü senaryo, devam eden Gürcistan’ın silahlanması, savaşın çıkması halinde artık daha geniş çaplı bir savaş olacak. Ama bunun olmayacağını düşünüyorum. İyi senaryo, Güney Osetya ve Abhazya’nın sağlamlaşması. Rusya Federasyonu ile anlaşma imzalanması. (..)
(Ajans Kafkas) – (Abhazya liderinin 20 Şubat’ta Russia.ru muhabiri İlya Peresedov’a verdiği röportajı Özlem Güngör çevirdi)

Sayı : 2009 03