Nalçik’te miting

0
438

Hoşnutsuzluklardan konuştular

Geçen cumartesi günü, Kabardey-Balkar Cumhuriyeti’ nde komünistler, Nalçik’teki Lenin heykelinin olduğu meydanda bir miting yaptı. Yüzün üzerinde insan bir araya gelerek tüm Rusya’daki emekçilerin ekonomik krizden korunmasını istediler.

Miting alanını dolduranlar, Lenin ve Stalin resimleri taşıdılar. Ellerindeki dövizlerde ‘Sosyalizm dünya barışının teminatıdır’, ‘Emekçiler ezilmesin’, ‘dur: sosyal terör’ ve buna benzer afiş ve pankartlar taşıdılar.

Rusya Komünist Partisi’nin (KP), Kabardey-Balkar Şubesinin genel sekreteri Şıhalı Zayret mitingin açılış konuşmasında; ‘17 yıldır daha iyi bir hayat için kandırılıyoruz, ama bunun sonu nereye varacak bilen yok. Fiyatlar artıyor, emeklilik ücretleri düşüyor, işsizlik artıyor’ diyerek sözlerine başladı ve ekledi; ‘Böyle yaşanır mı? İnsan özgür olmalı, hayatın içinde çaresiz kalmamalı, sağlık sorunları çözülmüş, yaşam standardı yükselmiş olmalı. Bütün bunları sosyalizm çözecektir.’ Ardından KP’nin ekonomik açılımını anlattı.

KP’nin Prokladne şehrinin genel sekreteri Banşikov Aleksandr; ‘değişimlerden memnun olmadığını, iki aydır şehirlerindeki öğretmenlerin maaş almadığını’ söyledi.

Eski öğretmenlerden Şuğaley Larisa, Birleşik Rusya Partisi’nin, ‘yalnızca yüksek okullarda değil tüm orta öğretimde de sınıfta kaldığını’ bildirdi.

Aruan bölgesinden sağlık emekçisi Kul Zalina, sağlık koşullarının düştüğünü, sağlıkçıların elindeki imkanların alındığını, pek çok sağlıkçının yeterli teknik donanımı satın alamadığını, tomografi gibi önemli cihazlardan bile yoksun kaldıklarını söyledi.

Mitingde konuşanlar sosyal hayatın sürmesi için gerekli koşulların ağırlaştığını ve emekli maaşların yetersiz olduğunu vurguladılar.

Dıgulhıbğu Jantine, 3 şubat 2009, Çev: Çurmıt Sebahattin

http://www.adyghepsale.ru/archives%200003%20feb.htm

Sayı : 2009 03