Ürdün’de Çerkes Kültür Merkezi

0
432
5 Nisan 2009
Ekim 2008 de Ürdün Xase’si tarafından organize edilen ve Ürdün’de gerçekleştirilen başarılı Uluslararası Dil Konferansı sonucunda tüm katılımcılar Çerkeslikle ilgili araştırma ve çalışmalar için bir merkez açılması konusunda ittifakla karar aldılar. Katılımcıların tümü bütün dünyadaki Çerkesler’in ihtiyaç ve haklarına hizmet edecek olan bu merkezin, Ürdün Amman’da açılması konusunda oy kullandılar. Yasal işlemler şu anda şekillendirilmektedir ve Ürdün Amman Xase’de geçici bürolar oluşturulmuştur.

 

İki günlük özel bir toplantı düzenliyoruz. 5 Nisan akşamı bir konserle başlayacak ve aynı akşam bu karar tüm uluslararası organizasyonlara, şahıslara ve Avrupa Birliği ve Unesco gibi bu tip projelere destek veren ülkelerin hükümetlerine ilan edilecektir.

Birçok diplomat, büyükelçi ve davet edilen çok önemli kişiler orada bulunacaklardır, ayrıca Çerkes Cumhuriyetlerinin Kültür Bakanları ve dünya genelindeki Çerkes Birliklerinin Başkanlarının bazıları da davet edilmişlerdir.

Konser akşamını takip eden gün ise proje planları ( mimari, şematik ve bütçe) gözden geçirilecek ve tüm Çerkes üyeler tarafından değerlendirilerek projenin amaçları oluşturulacaktır. Bu proje uluslararası bir Çerkes projesi olarak algılanmaktadır ve bizler bu projenin başarıya ulaşması için tüm uluslararası platformdan olabildiğince çok liderin katılımını istiyoruz.

Program 5 Nisan akşamı Kraliyet himayesinde, bir konser ile başlayacak, deklarasyon sonrasında ise Çerkes halk dansları ve klasik Çerkes müziği ile devam edecektir.

Klasik sanatçılar:

1- Ünlü Rus çellist Michael Utkin (Moskova)

2- Konser piyanisti Ekaterena Lebedeva (Londra)

3- Çerkes viyolonist Aleem Kandour (Kabardino-Balkar)

Klasik müzik konseri benim son çalışmalarımdan 2 premiyere de yer verecek.

-Kabardey Rüyaları: Keman ve Piyano için suit

-Terek Nehri Sonatı: Çello ve Piyano için

6 Nisan’da konuklar ve ilgilenen ziyaretçiler için projenin görsel-işitsel bir tanıtımı yapılacaktır.

Dr. Mohydeen Quandour
Çev: Serap Canbek

Sayı : 2009 03