Abhaz futbolculara vize engeli

0
495

İspanya, 30-Mart-6 Nisan’daki UEFA karşılaşmaları çerçevesinde Barselona’ya gitmek isteyen Abhazya futbol takımına vize vermeyi reddetti. 

İspanya’nın Moskova Büyükelçiliği’ne Schengen vizesi için Rusya pasaportlarıyla başvuran 14 sporcu, çalıştırıcı, sponsorlar ve bir milletvekilinden oluşan 18 kişilik heyet, vize şartlarını yerine getirmedikleri gerekçesiyle geri çevrildi. 

18 Mart’taki başvuruya 27 Mart’ta yanıt veren elçiliğin basın temsilcisi “Talep reddedildi, çünkü Schengen anlaşmasının belirlediği formaliteler yerine getirilmemişti” dedi. Rus pasaportlarıyla daha önce vize alabilen Abhazya vatandaşları Rusya’nın bağımsızlığını tanımasının ardından sorunlar yaşamaya başladı. 

Abhazya Gençlik ve Spor Komitesi Başkanı Rafael Ampar “Abhaz futbolcuların bu yarışmaya davet edilmeleri önemli bir başarıydı. Ancak Avrupa temsilciliklerinin inadı ve etnik sorunlara bağlı farklı muamelelerinden ötürü Abhaz sporcular Avrupa düzeyindeki yarışmalardan mahrum bırakılıyor” tepkisini gösterdi. Abhazya Dışişleri Bakanı Sergey Şamba da “Abhazya vatandaşlarına vize verilmeme olaylarıyla ilgili tüm bilgileri toplamaya, daha sonra sonuçlar çıkarmaya ve Abhazya vatandaşlarının haklarının korunması için gereken önlemleri almaya kararlı” dedi. 

Abhazya Futbol Takımı Ocak 2009’da Kaliningrad’daki Bağımsız Devletler Topluluğu Kupası’na katılmıştı. Şubat 2009’da da Moskova’daki Hindistan elçiliği Abhazya bürokratlarına vize vermeyi reddetmişti. (Ajans Kafkas) 

 

Sayı : 2009 05