Abhazya Devlet Başkanı Bagapş’ın Türkiye’ye geciken ziyareti

0
464

Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Sergey Bagapş ve beraberindeki heyetin, 2007 yılında planlanmış olanTürkiye diasporası ziyareti, yanıtlanmamış pek çok soruyu bugünlere taşıyarak iptal edilmişti. 

Haber gazetemizde; 

Bagapş’ın Türkiye ziyareti engellendi 

Abhazya Devlet Başkanı Bagapş’ın Türkiye’ye yapacağı ziyaret Hükümet tarafından engellendi. Günler önceden haberi olan hükümetin “bir gün” içinde tavır değiştirmesi tepkilere neden oldu. başlığı ile verilmişti. 

Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nca ilk iptal talebinin Kafkas-Abhazya Dayanışma Komitesi’ne iletildiği, kabul edilmemesi üzerine de doğrudan Abhazya Devlet Başkanı’nın arandığı belirtilmiş, Komite tarafından yapılan yazılı açıklamada;  

“Öne sürülen ‘Türkiye’nin içinde bulunduğu özel şartlar’ gerekçesi inandırıcılıktan uzaktır ve toplumumuzda ciddi bir hayal kırıklığı yaratmıştır.” ifadesi kullanılmış, Bagapş’ın ziyaret programını iptal etmesinin nedeni olarak kullanılan; “Türkiye diasporasında yaşayanların, Abhaz ve Kuzey Kafkas Halklarının herhangi bir sorun yaşamamaları” ifadesinin ne anlama geldiği ise anlaşılamamış, gazetemiz bunu “açıklamaya muhtaç açıklama“ olarak duyurmuştu. 

Komite tarafından yapılan açıklamada, Devlet Başkanı Bagapş’ın Mayıs ve Haziran aylarında Türkiye’de olacağı duyurulmuş, daha sonra Bagapş’ın yoğunluğu nedeniyle Mayıs ayı programının iptal edildiği bildirilmişti. 


Kafkas Abhazya Dayanışma Komitesi’nin duyurusu 

Abhazya Devlet Başkanın Türkiye ziyareti 

Değerli Halkımıza ve Kuruluşlarımıza, 

Büyük bir övünç kaynağı olarak karşıladığınıza yürekten inandığımız ve 12 Şubat 2005’de yemin ederek Abhazya’nın Devlet Başkanlığı görevine başlamış olan Sayın Sergey Bagapş,  1992–1993 savaşı sonucu yakılıp yıkılmış, bütün manevi varlıkları yok edilmiş bir Abhazya’nın yeniden doğması, uluslararası arenada bağımsız bir Abhazya Devleti olarak varolması için bütün kadrosu ile büyük bir uğraş vererek 26 Ağustos 2008 tarihinde Rusya Federasyonu ve  akabinde Nikaragua tarafından tanınmasını sağlamıştır. Ülke yapısının sağlamlaştırılması konusunda da ciddi mesafeler kat ederek büyük başarılar elde eden Sergey Bagapş, dış açılımlarının diğer en önemsediği ülkesi olan Türkiye’ye çok ciddi ve önemli bir davetle gelmektedir. 

Sayın Devlet Başkanı Sergey Bagapş, “Marmara Grubu Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı” tarafından 6–7–8 Mayıs 2009 tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek olan; 

“12. Avrasya Ekonomi Zirvesi”ne davet edilmiş olup, heyetiyle katılacaklarını hem davet sahiplerine ve hem de Komitemize teyit etmiş bulunmaktadırlar. 

Ana teması enerji, ekonomi ve ekoloji olan zirveye ev sahibi olarak, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Yetkililerin yanında bir çok ülke cumhurbaşkanı, başbakanı ve yardımcıları, bir çok ülke bakanları, bir çok ülke eski cumhurbaşkanları, milletvekilleri, bürokratları, büyükelçileri ve diğer resmi davetliler katılacaklardır. 

Abhazya Devlet Başkanı Sayın Sergey Bagapş’ın bu toplantıya katılımının sağlanmasında yardımlarını esirgemeyerek büyük bir çaba ile yanımızda yer alan kurum ve kadim dostlarımıza buradan şükranlarımızı sunarız. Kafkasya Bölge İstikrarı’nın önemli bir parçası olan Abhazya Devleti’nin bu büyük buluşmaya önemli bir renk katacağını görecek olmaktan Abhazya Devleti’nin Türkiye’deki muhatap kurumu olan Kafkas-Abhazya Dayanışma Komitesi olarak gurur duymakta, bu büyük buluşmanın Kafkasya’ya getireceği huzuru şimdiden görmekte ve heyecan duymaktayız. 

Bilindiği gibi Abhazya Devlet Başkanı Sayın Sergey Bagapş’ın yine Komitemiz aracılığı ile toplumumuzla buluşmak ve kucaklaşmak üzere Haziran 2009’un II. yarısında Türkiye’ye ayrı bir ziyareti daha söz konusudur. Bu konu ile ilgili olarak da vatandaşı bulunduğumuz Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığına Komitemizce bir bilgi yazısı sunulmuş bulunmaktadır. Hiçbir spekülasyona meydan vermeden bu başarının takdiri arzusuyla bütün halkımızın aynı heyecan ve coşkuyu duyacağına inanıyor, bu vesile ile saygı ve esenlikler diliyoruz. 

Kafkas-Abhazya Dayanışma Komitesi 

Adına 

Başkan 

İrfan ARGUN 

 

Sayı : 2009 05