Kabardey-Balkar’da Yeni Bir “Xase” Kuruldu

0
443

İbrahim Yağan: “Balkar elitlerinin çıkarları ile Balkar halkının ve Kabardey elitleri ile Kabardey halkının çıkarlarını birbirine karıştırmamak gerek.” 

Kabardey-Balkar Cumhuriyetinde (KBC) Kabardeyler ile Balkarlar arasındaki toprak sorunu ile ilgilenecek yeni bir Kabardey toplumsal hareketi “Xase” kurulduğu bildirildi. 

..KBC’nin başkenti Nalçik’te bir basın toplantısı düzenleyen yeni “Xase” kurucuları, kuruluş amaçları ve hedeflerinin 131. Federal yasa ile ortaya çıkan Kabardeyler ile Balkarlar arasında ki toprak sorunu ile ilgilenmek olduğunu açıkladılar. 

Yeni kurulan Kabardey “Xase” Başkan Yardımcısı Gumar Murzakanov kurulma amacını açıkladı. Murzakanov, “Geçen yıl Kabardey sivil toplum kuruluşları olarak Kabardey halk kongresi yapma kararı almış, organizasyon komitesi oluşturmuştuk. Ancak yönetimin müdahalesiyle kongre yuvarlak masa toplantısına dönüştürüldü. Bu yuvarlak masa toplantısının sonuçları da kimseyi memnun etmedi; hatta organize edenleri bile. Daha sonra 21 Mart tarihinde Kabardey Halk kongresi yapılması kararı aldık. Maalesef bu halk kongresini de yapamadık. Kabardey Halk Kongresi foruma çevrildi. Bu forumda yönetimin sert kontrol ve müdahalesinden dolayı istediğimiz kararların hiçbirini alınmadı, alınamadı. Başarısız bir forum oldu. Bu forumdan sonra yeni bir ulusal hareket olarak yeni bir “Xase” kurduk. Bu yeni ‘Xase’ hareketini Kabardey sivil toplum kuruluşlarından ‘Dzemak’ ve ‘Dünya Adige Kardeşleri’ örgütü ve diğer Kabardey sivil toplum kuruluşları kurdu. Bu yeni ‘Xase’ ye yine Kabardey sivil toplum kuruluşları katılacaklar. Bu ‘Xase’ Kabardey halkının çıkarlarını savunacak” dedi. 

Eski Milletvekili ve yeni kurulan “Xase” nin Başkan yardımcısı Gumar Murzakanov, amaçlarının KBC’nde yasaların uygulanması ve adalet ve barışın sağlanması olduğunu söyledi. 

Bu arada yeni Kurulan Kabardey “Xase” nin başkanlığına, Abhazya Kahramanı ünlü Kabardey atları yetiştiricisi ve Abhazya Cumhuriyetinin KBC Daimi Temsilcisi İbrahim Yağan getirildi. 

İbrahim Yağan yaptığı açıklamada, KBC’nde toprak reformuna karşı olduklarını, toprak reformu etrafında Balkar elitlerinin çıkarları ile Balkar halkının çıkarlarını, Kabardey elitleri ile Kabardey halkının çıkarlarını birbirine karıştırmamak gerektiğini söyledi. İbrahim Yağan, toprak reformunun holdinglerin çıkarına göre yapıldığını iddia etti. 

“Dünya Adige Kardeşliği” örgütü Başkanı Zamir Şuhov da, yeni kurulan Kabardey “Xase”nin daha demokratik bir yapı içerisinde çalışacağını belirterek, KBC’ndeki tüm kurumlar ile işbirliği yapmaya hazır olduklarını söyledi. (Kafkasevi, 17.4.09) 

 

Sayı : 2009 05