Laz Kültür Derneği Yayını ‘Skani Nena’ Dergisi Çıktı!

0
479

‘Skani Nena’ Kogamaxtu!   

Türkiye’de ‘Laz’ kelimesiyle kurulan ilk dernek olan Laz Kültür Derneği ‘Skani Nena’ (Senin sesin- Senin dilin)’yı çıkardı. Bundan bir yıl önce Laz dili ve kültürüne ait değerleri incelemek, korumak ve bu dile ait her türlü zenginliği insanlara tanıtmak amacıyla kurulan Laz Kültür Derneği, ilk olarak 2009 yılı Lazca masa takvimini çıkardı. Daha sonra derneğin kuruluş çalışmalarıyla paralel ilerleyen toplantılar meyvesini vererek ‘Skani Nena’ yayın hayatına merhaba dedi. Normal dergi ebadında (A4), kapak hariç siyah beyaz yayınlanan derginin ilk sayısı 112 sayfadan oluşuyor. Lazca ve Türkçe olarak iki dilde hazırlanan ‘Skani Nena’ üçer aylık periyotla yayınlanacak. Abonelik sistemiyle dağıtılacak derginin yıllık bedeli 40 lira olarak belirlendi.   

Lazca ve Laz kültürüne ait değerleri yaşatmak adına ciddi adımlar atmayı amaçlayan dergi sorumlusu Lazlar, dört bin yıllık geçmişi olan dilleri ve kültürlerinin göz göre göre yok olmasına seyirci kalamayacaklarını ifade ederken özellikle çocukluğunu Lazona’da geçiren ve şu anda orta yaşlarını sürmekte olan Lazlar’ı çalışmalara omuz vermeleri için çağrıda bulunuyor. ..   

 

Skani Nena’nın çıkış yazısından…   

Bu kapı herkese açık…   

Yolumuzun zor, uzun ve dikenli olduğunun bilincindeyiz, ama genlerimizde bulunan imece kültürünü harekete geçirerek büyük işler başarabiliriz. Laz Kültür Derneği ve Skani Nena, tam da bunun için var. Gelin dilimiz ve kültürümüz için gücümüzü birleştirelim. Bu kapı herkese açık. Önemli olan yapabileceklerimizi iyi analiz etmek, potansiyelimize uygun alanlar seçerek başarının yolunu açmak.   

Laz kültürünün ‘ana sütüyle’ az olsa da beslenenler, hemen, şimdi harekete geçmezse bu imkanı tadamayan çocuklarımız için yarın çok geç olabilir. Bunun için Lazona’da doğup büyümüş, en azından çocukluğunu o topraklarda geçirmiş, şimdi orta çağlarını sürmekte olanlara büyük görev düşüyor.   

Unutmayın! Dün sizi besleyen toprakların bugün size ihtiyacı var. Dilinize ve kültürünüze duyarsız kalmayın. Durun ve arkanıza bir bakın. Sizler belki de Lazca’yı ve Laz kültürünü yaşatmak için bir şeyler yapabilecek son kuşaksınız. Bu büyük sorumluluğu yüreklerinizde hissetmiyor musunuz? Evet, diyorsanız gelin bize katılın. Yapacağınız nitelikli çalışmalarla Lazca’nın modern dünyadaki varlığına bir katkı da siz sunun. Türk ve Dünya kamuoyuna Lazlar’ın kim olduğunu, daha doğrusu kim olmadığını anlatmamıza yardımcı olun. ‘Temel’ cenderesine sıkıştırılmaya çalışılan Lazların aslında ruhları yaşadıkları toprakların iklimine göre şekillenen neşeli, esprili, çalışkan, üretken ve yaratıcı insanlar olduklarını yüksek sesle haykıralım.   

Skani Nena Kültür Sanat Dergisi  

  

İletişim için: Laz Kültür Derneği   

Nailbey Sokak Umut İş Merkezi No: 23 / 25 Daire : 9  Kadıköy / İstanbul   

Tel : 0216 338 65 41     

e-posta: iletisim@lazkulturdernegi.org.tr Bu e-Posta adresi istek dışı postalardan korunmaktadır, görüntülüyebilmek için JavaScript etkinleştirilmelidir    

web: www.lazkulturdernegi.org.tr   

 

Sayı : 2009 05