Medvedev – Thakuşin Görüşmesi

0
463

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ile Adigey Cumhuriyeti Devlet Başkanı Aslan Thakuşın arasında 28 Nisan’da Kremlin’de resmi bir görüşme yapıldı. 

Görüşmede Thakuşın RF Devlet Başkanı’na AC’nin ekonomik ve sosyal durumu konusunda gerekli bilgileri aktardı. İki Başkan, küresel ekonomik krizin AC’nde yol açtığı sorunlar üzerinde durdular. .. 

Sorunlar arasında küçük ticari kuruluşlara (esnafa) yapılan devlet desteklerinin 1/2’den başlatılarak 2/3’e kadar artırıldığı; verilen asgari kredi miktarının 300 bin Rubleden 500 bin Rubleye çıkarıldığı; yeni işletme kuranlara güvenceler verildiği; garanti fonundan yararlanma amacıyla verilen para faizinin yüzde 4’den yüzde 1’e düşürüldüğü gibi konular yer alıyor. 

..Thakuşın’ın sunduğu bilgiye göre, bu yıl başından beri işsiz sayısı % 3,1’den 4,4’e ulaştı. Bu da, daha çok emekliliği gelmiş işçilerin işten çıkarılmaları sonucu oluşmuştur. 

Medvedev;“Yasal sorumluluğumuz, insanların iş sahibi olmaları için olanakları araştırmak, yaratmak, yardım programlarını geliştirmek ve çalışanların para kazanmalarını sağlamaktır” diye konuştu. “Cumhuriyet yöneticilerinin insanlara moral vermeleri ve yürekten yardımcı olmaları gerekir” dedi 

RF Devlet Başkanı’nın dediğine göre, “AC’nde işsiz sayısı, diğer yerlere göre fazla değil, bu bakımdan umutsuz olmak için önemli bir neden de yok. Durum diğer regionlara göre daha iyi, işini yitiren insan sayısı oldukça az, yine de işin üzerinde hassasiyetle durmak gerekiyor”.  

Thakuşın, Medvedev’e birkaç öneri götürdü, çözüm için federal merkezin yardımı gerekiyor. En başta da 2014 Ş’açe Olimpiyat Oyunları bağlamında AC’nin eşsiz güzellikteki dağlarından yararlanma konusu önem taşıyor. Bu konuda AC birkaç avantaja sahip: AC Olimpiyat alanına yakın bir yerde, dağlık yerlere ulaşan kara ve demir yolları var, Ş’açe’ye 225 km. mesafede olan Krasnodar ve 105 km. mesafede olan Maykop Havalimanlarından yararlanma olanakları var. AC’nde proje ve mühendislik çalışmaları tamamlanmış 106 hektar tutarında kayak yapmaya uygun arazi bulunuyor, kayak kompleksleri tamamlanırsa, yapılacak tesislerde 1900 kişi ağırlanabilecek. .. 

Aile konutları sorununu çözmek için Thakuşın birkaç nokta üzerinde durdu. Şu sıralar AC’nde konut bekleyen ya da yardım isteyen kişilere ilişkin bilgileri sıraladı: 140 üzeri kültür çalışanı, 300 üzeri sağlık çalışanı, 220 üzeri öğretmen ve 35 sosyal güvenlik elemanı konut bekliyor. Cumhuriyetin tıp fakültelerinden yeni mezun 55 hekimin köylerde görevlendirilmeleri bekleniyor, ama bunlara tahsis edilecek konutlar yok. Sorunu çözmek için AC’nin 900 milyon Rubleye gereksinimi var. 

 “2006-2012 yılları boyunca yollarda güvenli bir trafik akışının sağlanması” adlı federal program üzerinde de duruldu, yollarda tehlike sürüyor, yaşanan trafik kazaları, günümüzde de çözümü gerekli önemli bir sorun olarak güncelliğini koruyor. Medvedev, Thakuşın’ın RF Devlet Konseyi Prezidyumu’nun bu yılki Ağustos ayı toplantısının Maykop’ta yapılması önerisini uygun buldu, izleyen toplantı Maykop’ta yapılacak. Rusya yollarındaki kazaları ve tehlikeleri önleme çalışmaları, toplantının ana gündemi olacak. 

Thakuşın toplantı sonrasında “.. Devlet Başkanı, özellikle insanlara iş bulma konusuna önem veriyor, biz de o konuda çalışmaya hazırız. ..”(AC Devlet Başkanlığı Basın Bürosu)- (Adige Mak,30 Nisan 2009) 

  

Sayı : 2009 05