Nalçık Forumu’nun ardından

0
661

Ruslar’ın Çerkesler Üzerindeki  Benzeri Görülmemiş Baskısı Gençleri Radikalleştiriyor Paul Goble, 6 Nisan, Viyana       

Geleneksel Çerkes kuruluşları üzerindeki Rus kuvvetlerinin benzeri görülmemiş baskısı ve Rus resmi kaynaklarının Çerkesler’in ayrılıkçılığı desteklediği ithamını haklı çıkarmak için yapılan baskılar, söz konusu ulusun genç bireylerini radikalleştiriyor. Gençler Rus otoritelere yakın olarak çalışan Çerkes kuruluşlarına artık güvenemiyeceklerini söylüyorlar. 

Nalçık’ta gerçekleştirilen bir foruma Rus güçlerinin kısıtlama çabaları kırsaldan gelen gençleri çileden çıkardı. Gençler Adige Khase dahil olmak üzere sosyal kuruluşların halkın çıkarlarını yansıtmak yerine hükümetin idaresinde çalıştıklarını ve artık onlara güvenlerinin kalmadığını söylediler. 

Ayrıca Kabardino-Balkar’da “Dzhemak” ya da “Çağrı” adında ulusal bir gençlik hareketi yaratmakta kararlı olduklarını ve Kuzey Kafkasya’daki Çerkeslerin tüm organizasyonları, grupları, partileri arasında daha marjinal bir grup olacaklarını öne sürdüler. 

Cumartesi günkü forumun hazırlıklarında yer alan İbrahim Yağanov gazetecilere, forumu organize edenlerin Rus güç yapılarının benzeri görülmemiş baskılarıyla karşılaştıklarını ve komite organizasyon üyelerinin defalarca KBC (Kabardino-Balkar Cumhuriyeti) İçişleri Bakanlığına ve FSB’nin ofislerine defalarca çağrıldığını belirtti. 

Yapılanların Çerkesleri ayrılıkçı olmakla itham etme çabalarının bir parçası olduğunu söyledi. O’na göre yapılanlar otoriteler açısından çok faydalıydı,i çünkü böylece karşı atağa geçmek için kendilerine bir neden bulacaklardı. 

Dünya Çerkes Birliği Başkanı Zamir Shukhov; Şapsığ, Adige, Çerkes, Abhaz bölgelerinden ve Çerkes nüfusunun yoğun olduğu diğer bölgelerden gelenlere “hoşgeldiniz” dedikten sonra hepsine Kabardino-Balkar Çerkeslerine destek olmak üzere geldikleri için teşekkür etti. 

Bir zamanlar Kafkas Dağlı Halkları Konfederasyonu Başkanı olan Profesör Yuri Shanibov’un da aralarında yer aldığı oturumun diğer konuşmacıları Çerkeslerin problemlerine dikkat çekerek Atalarına ait olan ama Moskova tarafından başkalarına verilen topraklarını geri alma çabalarından sözettiler. 

Abhaz Gönüllüleri Birliği lideri Aleksey Bekshokov önceki Abhazya Savunma Bakanı’nın yasadışı bir silahlı örgüt üyesi olduğunun ileri sürüldüğünü ve bu gibi karalamaların Abhaz-Çerkes topluluğunu incittiğini belirten bir demeç okudu. 

Türkiye’den anayurduna dönen Mazhid Utizh, kendisinin ve benzer durumda olanların Kuzey Kafkasya’da yaşamak konusunda karşılaştıkları problemleri ve bu problemlerle sadece Rus Anayasası değil uluslararası yasaların şartlarının bile ihlal edildiğini belirtti. 

Toplantı 3 önergeyi benimsedi. Kabardino-Balkar’daki sosyo-politik durum, toprak reformu, vatandaşlığın yeniden kazanılması.. Kesin olan şey; toplantı salonunun dışında gelişen olayların salonun içinde olanlar kadar önemli oluşuydu ve Rus politikalarının yarattığı şey tam da Moskova’nın dediği gibi “korkutuyor”. (CircassianWorld)  

Çeviri: Serap Canbek – Jıneps 

 

Sayı : 2009 05