Rus Ölüm Mangasının Ürperten İtirafları

0
504

Sessizliklerini ilk kez bozan Rus komandolar, Çeçenistan’daki vahşeti anlattı. Zanlılara yaptıkları kan donduran işkenceleri dile getiren askerler, kanıt bırakmamak için cesetleri ‘toza çevirdiklerini’ söyledi.  

İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en kanlı savaşlardan birine sahne olan Çeçenistan’da Rus güçlerinin uyguladığı vahşi taktikler, komandoların itiraflarıyla ortaya çıktı. Sunday Times’a konuşan Rus özel kuvvetlerinden iki yetkili, zanlılara uyguladıkları işkenceleri, yargısız infazları ve kanıt bırakmamak için cesetleri bombayla havaya uçurup nasıl ‘zerrelerine ayırdıklarını’ anlattı.  

Çekiçle kemik kırdık   

Savaşla ilgili ilk kez yabancı basına konuşan Rus askerler, zanlıları konuşmaya zorlamak için yaygın olarak çekiçle kemikleri kırmak, elektrik vermek ve erkekleri birbirleriyle cinsel ilişkiye zorlamak gibi yöntemleri uyguladıklarını anlattı. Kanıt bırakmamak için cesetleri çukurlara gömdüklerini ya da havaya uçurduklarını söyleyen askerler, aksini iddia etmelerine rağmen üst düzey Rus yetkililerin Çeçenistan’daki durumdan haberdar olduğunu kaydetti.  

Askerlerden biri, Rus rehinelere tecavüzle suçlanan bir zanlıyla ilgili olayı şöyle anlattı:  

Baltayla kolu kesildi   

‘Dövdüğüm sırada yere düştü. Kalkmasını emrettim ancak kelepçe nedeniyle kalkamadı. Kelepçenin çıkarılmasını emrettim ancak kilitte sorun çıktı ve kalkamadı. Öfkelendim ve her halükarda çıkarılmasını istedim. Askerlerimden biri baltayla kolunu kopardı. Zanlı acı içinde feryad etti. Bu halde sorgunun devam edemeyeceğini anladım ve kafasından vurdum. ‘Mücadele ettikleri kişileri böcek gibi gördüklerini’ söyleyen Rus yetkili, bir defasında da yaralı kadın zanlıyı bağlayarak tanka üzerinden geçmesi talimatı verdiğini anlattı  

Savaş 10 yıl sürdü   

Çeçenistan’da 10 yıl süren kanlı operasyon bu ay başında resmen sona erdirildi. Savaş Çeçenistan’ı harabeye çevirirken, 100 binden fazla sivilin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor. Denetimin Kremlin yanlısı Kadirov’a devrinin ardından da adam kaçırma, işkence ve yargısız infazlar devam ediyor. (Star gazetesi, 27.04.09)  

 

Sayı : 2009 05