Zakaev’ den Açıklama

0
489

Çeçen Cumhuriyeti İçkerya Hükümeti Bakanlar Kurulu Başkanı Akhmad Zakaev Rusya’ nın Çeçenya’ daki anti-terörizm operasyonlarına son verme kararını değerlendirdi:  

“Çeçenya’ daki terörizm operasyonlarına son verilmesi yönünde Rusya Devlet Başkanı kararnamesi hakkında çıkan haberlerle ilgili olarak görüşlerimi paylaşmak istiyorum. Bu kararla birlikte Rusya vatandaşları artık, Rus gizli servisinin sonbahar 1999′ da olduğu gibi uyurken evlerini bombalamayacağı; 2002′ de Dubrovka Tiyatrosu’ ndaki anti-terörizm operasyonunda olduğu gibi gaza maruz kalmayacakları ve çocuklarına 2004 yılında Beslan okulundaki gibi tanklar ve patlayıcı maddelerle saldırı yapılmayacağı yönünde umutlanabilirler. Bu bağlamda terörizm operasyonlarına son verilmesi kararını tamamen destekliyorum.  

Bununla birlikte, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Dimitri Medvedev’ in de bildiği gibi bir savaşa tek taraflı kararınızla başlayabilirsiniz, ancak savaşa benzer şekilde tek taraflı bir son veremezsiniz. Çeçen hükümeti olarak bu kararın Rus – Çeçen çatışmasında bir etkisi olmadığını ve Çeçen liderlerinin pozisyonunu değiştirmediğini birkez daha hatırlatmak istiyorum. Çeçenya’ da ve Kuzey Kafkasya’ da kalıcı barışın sağlanabilmesi için, 12 Mayıs 1997′ de Aslan Maskhadov ve Boris Yeltsin tarafından imzalanan “Çeçenya ve Rusya Arasındaki İlişkilerin Prensipleri ve Barış Anlaşması” nın siyasi bir çözüm olarak uygulanması gerekmektedir.  

Alınan kararın tartışılıp tartışılmadığını dikkate almadan, anti-terörizm operasyonları kurbanlarının tüm yakınlarına başsağlığı dileklerimi sunuyorum, ve ayrıca onbinlerce yüzbinlerce sivilin ölümünden sorumlu olan savaş suçlularının uluslararası hukuk kuralları ve prensiplerine uygun şekilde yargılanıp cezalandırılmadıkça savaşın sona ermeyeceğini bir kez daha dikkatinize sunarak sizlere hatırlatıyorum.”  

Akhmad Zakaev  

Çeçen Cumhuriyeti İçkerya Hükümeti Bakanlar Kurulu Başkanı  

31.03.2009  

(waynakh.com)   

 

Sayı : 2009 05