Abhazya, Ekonomik Gelişim Partisi’nden Bagapş’a Eleştiri

0
497

Abhazya Ekonomik Gelişim Partisi (ERA), izlediği dış politikalarda Abhazya’nın çıkarlarını korumadığı gerekçesiyle Abhazya Cumhurbaşkanı Sergey Bagapş’a tepki gösterdi. 

.. ERA, Bagapş’ın 15 Mayıs 2009 tarihinde yaptığı açıklamada, Abhazya Devlet Demir Yollarının yönetim ve işletmesinin 10 yıllığına tamamen Rusya Devlet Demir Yollarına devredileceğini açıkladığını; bunun Abhazya’nın 200 km’lik sahil şeridinin tamamen Rusya Devlet Demir Yollarına ait olacağı anlamına geldiğini söyledi. Bunun Abhazya’yı çok büyük bir ekonomik kayba uğratacağını iddia eden ERA açıklamasında, Cumhurbaşkanının böyle stratejik bir kurumu, parlamento ve toplumun görüşünü almadan kapalı kapılar ardında tek başına bir kararla Rusya’ya teslim etmesinin Abhazya halkının çıkarına olmadığını belirtti. 

Bagapş’ın, Rusya devlet petrol şirketi “Rosneft” ve Rusya Devlet Doğalgaz şirketi “Gazprom” şirketlerine Abhazya denizinde ve topraklarında petrol ve gaz arama izni vermesi de Abhazya parlamento ve toplumunun görüşü alınmadan yapıldığı gerekçesiyle eleştirildi. 

ERA açıklamasında, Abhazya’nın Rusya ile anlaşmalar yapmasına karşı olunmadığı, tam tersine RF’nun Abhazya Cumhuriyeti’nin tek müttefiki olduğu belirtilerek, “Ancak Abhazya’nın Rusya ile yaptığı anlaşmaların veya demiryollarının devri gibi stratejik kararların şeffaf bir şekilde, Abhazya toplumu ve parlamentosunun görüşleri alındıktan sonra yapılması doğru olur” denildi. Kafkasevi 

 

Sayı : 2009 06