Avrupalı gözüyle Kafkasya

0
511

 (..) Kafkasya’yı gelecekte ne bekliyor? Ben .. iyimserim ve bundan dolayı Kafkasya’nın Rusya’nın amaçlarından çıkacağını ve Avrupa’nın tam haklara sahip komşusu olacağını umuyorum. Kafkasya halkı ülkelerinin demokratik gelişimi, insan hakları, siyasi ve ekonomik özgürlüğü, aynı zamanda insanın sosyal geçimiyle ilgili Avrupa değerlerini paylaşıyor. Bizlerin Avrupa’da onların bu tür bir devlet inşa gayretlerini her açıdan desteklememiz lazım. 

Rusya’nın gazı ve petrolü ile bizi satın almasına izin vermemeliyiz. Rusya’nın komşularının içişlerine karışma hakkı yok ve karışmamalı. Ve bizlerin cesaretini toplayıp bu düşüncemizi Rusya’ya söylememiz lazım. Özgür Kafkasya adlı hareketimize büyük umutlar bağlıyorum. Bizim işimiz çok, ancak en önemli üçü: 

  1. Avrupa’daki tüm Kafkasya diasporasını birleştirmek.
  2. Avrupalı ve Avrupa siyasetçilerine Kafkas halklarının Avrupa’ya bağlanma arzusunu anlatmak.
  3. Kafkasya halkına Avrupa’yı, Avrupa değerlerini ve Avrupa’nın Kafkasya ülkelerinin ekonomi ve politika durumunun iyileştirilmesine nasıl yardımcı olabileceğini anlatmak.

Kolay olmayan bu işte başarılar bize! 

* Prof. Karl Erik Foverskov’un 25 Nisan’da Danimarka’nın Herlev şehrinde düzenlenen ‘Dünya haritasında özgür ve demokratik Kafkasya bulmak mümkün olacak mı’ başlıklı konferansta sunduğu tebliğ. Ajans Kafkas  

 

Sayı : 2009 06