Çerkes Soykırımını Tanıyın!  

0
462

Rus Çarlığı tarafından, Kafkas-Rus Savaşlarının bitiş tarihi olarak kabul edilen “21 Mayıs 1864”, Kuzey Kafkasya halklarına karşı yüzlerce yıl sistematik biçimde ve savaşçı-sivil ayrımı yapılmadan uygulanan acımasız bir soykırımın tarihidir. 

Çarlığın şenliklerle kutladığı bu tarih, “medenileştirme” adı altında ardında yüz binlerce ölü bırakan kitle katliamlarının ve hayatta kalabilenlerin büyük bir çoğunluğunun yaşadığı topraklardan sürülüşünün tarihidir. 

Halklarımıza yüzlerce yıl yaşatılanların üzeri örtülmek istense de, kanlı Kremlin rejiminin yaralarımızı tazeleyen politikaları “21 Mayıs”ı ve atalarımıza uygulanan soykırımı unutturmuyor. Bugün, vatanlarından kopartılarak Osmanlı Devleti’ne sürgün edilenlerin torunları olan bizler, soykırımın etkilerini yaşamaya devam ediyor ve günümüzdeki emperyalist politikaları yüzlerce yıllık zulüm zincirinin son halkası olarak değerlendiriyoruz. 

15 yıldır Çeçen halkına yaşatılan soykırım, sivil topluma yönelik tehditler, yargısız infazlar, öldürülen gazeteciler, inançları yüzünden terörize edilen ve işkenceye uğrayan gençler, tek tek budanan haklarımız, kitle katliamlarıyla dolu tarihimize yeni hatıralar ekliyor. 

Topraklarına dikilen katil Çarlık generallerinin büstleriyle aşağılanan ve psikolojik baskı altında tutulan Adige halkı, tarihi vatanında azınlık durumuna düşürülmüş ve üç yönetim birimine bölünerek parçalanmıştır. Sürgün Kafkasyalıların torunları olarak Adigelerin anavatana dönüş hakkı Kremlin rejimine hizmet eden bürokrasiyle engelleniyor. Toplumsal hareketler, polis devletinin faşizan yöntemleriyle susturuluyor ve Adige halkının özgür iradesi göz altılarla, cinayetlerle, tehditlerle boğulmak isteniyor! 

Artık “medenileştirilmek” istemiyoruz! 

Soykırım suçlusu Rus iktidarı bilmelidir ki, diaspora anavatanında süren emperyalist saldırganlığa sessiz kalmayacak ve üzerinde oynanmak istenen oyunları boşa çıkaracaktır! 

Soykırım suçlusu Rus iktidarı bilmelidir ki, atalarımıza uygulanan soykırım tanınmadıkça, gasp edilen haklarımız geri verilmedikçe ve bu zulüm sona ermedikçe diasporanın sesi, Kafkasyalıların yaşadığı her yerde büyüyerek yükselmeye devam edecektir! 

21 MAYIS DİRENİŞİN GÜNÜDÜR! 

21 MAYIS SOYKIRIMIN GÜNÜDÜR! 

Kafkasya Forumu 

24.05.2009 

 

Sayı : 2009 06