Çeçen Cumhuriyeti İçkerya Parlamentosu Başkanı Saralyapov’dan Köksal Toptan’a Mektup 

0
473

Çeçen Cumhuriyeti İçkerya Parlamentosu Başkanı Zhaloudi Saralyapov, Türkiye’deki Çeçen mültecilerin içinde bulundukları koşulların düzeltilmesini talep ettiği bir mektubu Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Köksal Toptan’a gönderdi: 


Türkiye Cumhuriyeti Parlamentosu Başkanı Sayın Köksal Toptan, 

Çeçen Cumhuriyeti İçkerya Parlamentosu, ülkenizdeki Çeçen mültecilerin had safhadaki kötü durumunun Parlamentonuzca acilen değerlendirilmesini talep etmektedir. 

Rusya’nın Çeçen Cumhuriyeti İçkerya’ya yönelik askeri saldırılarının bir sonucu olarak ülkenize sığınmak zorunda kalan Çeçen mülteciler: 

  1. a) İkamet izni (geçici ya da kalıcı)
  2. b) Eğitim ve istihdam
  3. c) Sağlık hizmetlerinden yararlanmak
  4. d) Türk makamlarından ya da farklı yapılardaki legal uluslararası insani yardım kuruluşlarından sosyal destek almak
  5. e) İnsani felaket yaşanan bölgelerden gelenlere mültecilik haklarının garanti edildiği Avrupa ülkelerine seyahat

gibi haklardan mahrum bırakılmaktadır. 

Ne yazık ki Türkiye’deki Çeçen mültecilerin bu şartlar altında hayatlarını sürdürüyor olmasının anti-Çeçen güçlerinin vatandaşlarımıza karşı cezalandırıcı olayları rahatlıkla gerçekleştirmesine zemin hazırladığını kabul etmek zorundayız. Nitekim son altı ay içerisinde ülkenizde Rus özel servisi tarafından üç Çeçen mülteci öldürüldü ve birkaç tanesi de yaralandı ve sakat kaldı. Diğer taraftan, suçların işlendiği tarihlerden bugüne kadar Türk kolluk kuvvetleri bu cinayetleri aydınlatamadı. 

Öte yandan, özellikle geçtiğimiz günlerde Türk medyasında oldukça sık bir şekilde Çeçen Cumhuriyeti İçkerya topraklarındaki savaşın sona erdiği vurgulanıp Çeçen mültecilerin anavatanlarına geri dönmesi gerektiğinin dillendirildiğini eklemek istiyorum. 

Sayın Başkan, 

Çeçen Cumhuriyeti İçkerya Parlamentosu, Rusya Federasyonu ve Türkiye Cumhuriyeti gibi iki dost ülke arasındaki ilişkileri Çeçen mültecilerin sorunları ile bozmayı kesinlikle arzu etmemektedir. 

Buna rağmen Çeçen mültecilerin ülkenizdeki durumu göz önüne alındığında, biz bu konuda önceliğin Rusya ile Türkiye arasındaki siyasi çıkarlar değil, uluslararası hukuk ve insan hakları prensipleri olduğunu görmeyi istiyoruz. 

En iyi dileklerimle, 

Çeçen Cumhuriyeti İçkerya Parlamentosu Başkanı 

Zhaloudi Saralyapov 

waynakh.com 

 

Sayı : 2009 06