Çeçenya Haberleri

0
485

Volga – Pikap 

İsmail ve Cabrail Misirhanov kardeşler, Rus yapımı Volga marka bir otomobil üzerinde değişiklik yaparak aracı bir jeep haline getirdiler. Bu yeni araç yakın zamanda Argun kentindeki “Gaz Otomobil Fabrikasında”, “Çeçen-Volga-Pikap” adıyla üretilecektir. 

 

Çeçenya Yapımı Uçak 

Berdkel kasabasında yaşayan Musa Albadirov kendi imkanlarıyla bir uçak imal etti. Bu, son onbeş yılda Çeçenya’da üretilen ilk özel uçaktır. Uçağın boyu 4,50, kanat uzunluğu 8 metre kadardır. Beş kilometre yüksekliğe çıkan uçağın motoru, Rus yapımı “VAZ-2109” otomobilinden alınmıştır. 

 

Yeni Bir Film 

Hiro-Xiro (Yabancılaşma) adını taşıyan eser, Çeçen yapımı ilk uzun metrajlı filmdir. Çeçenya Savaşı sırasında küçük birer çocuk olan iki kardeş, ayrılmak zorunda kalırlar ve yirmi yıl sonra tekrar buluşurlar. Geçen yıl tamamlanan bu filmin kadrosundaki isimlerden bazıları; Kerim Bersaner (yönetmen), Zaur Vokuyev ve Beslan Terekbayev (yapımcı), İbrahim Goytemirov ve Albert Bakayev (senaryo), Deni Satabayev (bestekar), Zaur Vokuyev ve Kerim Bersaner (kameraman), Artem Harabua, Canora Hasuyeva, Ahmed Sugaipov, İlyas Gurjihanov, Said Davlatbiyev. 

Derleyen: Mansur Vahaev  

  

Sayı : 2009 06