Herşey Laz kültürünün yok olamaması adına

0
470

Lazlar da Kürtler gibi isim peşinde 

Laz Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Hasan Oral, bugüne kadar yasal başvurular yaptıklarını, ancak sonuç alamadıklarını ifade ederek, “Devletten politik adımlar bekliyoruz. En azından süren idari işlemlerde yanıt almak istiyoruz” dedi. Aynı şekilde Lazca televizyon yayını ve Lazca eğitim talepleri de olduğunu kaydeden Oral, Anayasa’da farklı etnik kimliklerin tanımlanmasına da olumlu baktıklarını ifade etti. 

Oral’ın verdiği bilgiye göre UNESCO’nun 21 Şubat 2009 Dünya Anadili Günü öncesinde yayımladığı Tehlike Altındaki Diller Atlası’na göre, Lazca Türkiye’de yok olma tehdidi altındaki 15 dilden biri. Oral, bu çerçevede Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Kuzey ve Güney Kafkas dillerinin araştırılacağı bir enstitü kurulmasını istiyor. 

Lazca’nın ve Laz kültürünün yok olmaması için eski köy isimleri ve coğrafi isimlerin de yeniden iade edilmesi gerektiğini kaydeden Oral “Lazlar en güzel türküleri derelere yaktı ama şimdi derelerin isimleri Türkçe. Binlerce yıldan beri kullanılan Lazca yer isimleri 1950’li yıllarda değiştirildi. Laz halkının hafızasından tarihine, atalarına taıklıklarının göstergesi olan yer isimlerinin değiştirilmesi büyük bir haksızlık. Adların değiştirilmesi, Lazları kültür erozyonuna uğrattı” dedi. ensonhaber.com 

  

Sayı : 2009 06