MAFE

0
533

2005 yılında İstanbul Kafkas Kültür Derneği (Bağlarbaşı) bünyesinde kurduğumuz dans topluluğu Mafe, küçükler ve yıldızlar olmak üzere iki gruptan oluşuyor. Profesyonel bir sistem ve disiplinle çalıştırdığımız ekibin düzenli bir çalışma programı var. Her dansçı ilerlemek konusunda kendisinden sorumlu. Mafe’yi başarılı kılan da bu sürekli kendini aşma ve geliştirme bilinci. Bununla birlikte dansçılarımız ekip olma anlayışını da benimsemiş durumda. ‘Zor’u başarmayı seven ve yorgunluğu hiçe sayan bir ekibiz. 

Ekibe katılan dansçı adayı önce temel bir eğitim süreci geçiriyor. Hazırlık aşamasında belli bir olgunluk sağlandıktan sonra, dansçı, ilerleyen ve artan bir yoğunlukla çalışmaya ve öğrenmeye devam ediyor. Dansçıların yaş, algılama, fiziksel özellik ve çalışma performanslarını göz önünde tutarak gelişmelerini planlıyoruz. Bu sistemli çalışma sayesinde danslarımızı her türlü yanlış öğrenme ve özensizlikten korumayı amaçlıyoruz. 

Ateş anlamına gelen adıyla coşkuyu, tutkuyu anlatan Mafe’nin oldukça zengin bir dans repertuarı var. Kuzey Kafkasya’nın çeşitli bölgelerine ait dansların Mafe için hazırlanmış koreografilerinin yanında tamamen Mafe için yapılmış koreografiler mevcut. Danslar yaşıyor ve koreografiler sürekli yenilenip gelişiyor. Seyirci her gösteride farklı heyecanlar yaşıyor. Mafe’nin sanat yönetmenleri olarak amaçlarımızdan en önemlisi güzel bir kültürü yansıtan ve köklü bir geçmişin yaprakları olan danslarımızın otantik yapısına bağlı kalmak; çünkü bizim için asıl başarı bir yandan sahip olduklarımızı korurken bir yandan da yeni üretimlere imza atmaktır. 

Mafe yalnızca dans etmiyor. Dansçılarımız ailelerinden aldıkları Çerkes kültürü ve terbiyesini burada arkadaşları ve büyüklerinin oluşturduğu sosyal ortamda kuvvetlendiriyorlar. Zira danslarımız kültürümüzü yansıtmakta, saygı, sevgi, onur, sabır, coşku gibi olumlu ve insana yakışır toplumsal anlayışları sembolize etmektedir. Bu yüksek değerleri anlayıp hissederek dansın karakteristik özelliklerini verebileceklerinin bilincinde Mafe dansçıları. Bunun için ekibimizde saygı, sevgi, bağlılık, güven, disiplin, sorumluluk ve çalışma azminin nasıl yerleştiğini rahatlıkla görebilirsiniz. 

Mafe’nin kostüm tasarımları, koreografileri, müzikleri titizlikle hazırlanmakta. Teknik ve sanatsal bakımdan donanımlı ve başarılı bir dans topluluğu olarak kültürümüzü temsil etmek için ekibimiz oldukça gayretli. Aileleri de onlardaki bu bilinç, sosyal ve fiziksel gelişme, başarma arzusu gibi konulardaki gözlem ve memnuniyetlerini dile getiriyorlar. Onlar da çocuklarını sabırla ve özenle çalışmalara getiriyorlar ve çabalarının karşılığını onların başarı ve mutluluklarıyla almanın gurur ve sevinci içindeler. 

Mafe olarak Derneğimiz Yönetim Kurulu’na da teşekkür borçluyuz. Geleceğe yönelik hedefimiz ise kadrosu gittikçe büyüyen ekibimizin ve güzel danslarımızın çok daha büyük kitlelere hitap etmesini sağlamak. 

Dans vücudun akılla koordine olduğu, müzikle figürlerin uyumlu bir beraberliğidir. Ve her hareketin anlattığı bir şeyler varsa, hem göz hem de gönül kaptırır kendini bu ahenge. Bu coşkunun ateşi ve güzelliğin sesidir Mafe… 

İstanbul Kafkas Kültür Derneği 

Mafe Küçükler ve Yıldızlar Dans Topluluğu 

Koreograf: Fulya Yılmaz 

Sanat Yönetmeni: Çetin Yılmaz 

  

Sayı : 2009 06