Rusya, Abhazya ve Güney Osetya Cenevre Görüşmelerine Döndü

0
452

Rusya, Abhazya ve Güney Osetya delegasyonlarının Cenevre görüşmelerinin 5. raunduna döndükleri bildirildi. 

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Delegasyon Başkanı Grigor Karasin, BM Genel Sekreteri Pan Gi Mun’un Abhazya ile ilgili BM Güvenlik Konseyine sunduğu raporu kabul edilebilir buldukları için terk ettikleri Cenevre görüşmelerine döndüklerini söyledi. 

İtar-Tass ajansına açıklamada bulunan Karasin, döndükleri görüşme masasında birinci gündem maddesinin bölgenin güvenliği ve istikrarı; ikinci maddenin ise insani yardımlar olacağını belirtti. 

BM Genel Sekreteri’nin, Güvenlik Konseyi’ne sunacağı değerlendirme raporunda Abhazya’yı Gürcistan’ın bir parçası olarak değerlendireceği haberleri üzerine Abhazya, Rusya ve Güney Osetya delegasyonu Cenevre’deki görüşmelerde masayı terk etmişti. Ancak sunulan değerlendirme raporunda böyle bir ifade kullanılmaması üzerine delegasyon Cenevre görüşmelerine geri döndü. (19.05.09) 

Cenevre Görüşmelerinin 6. Raundu 1 Temmuz’da Yapılacak 

Güney Kafkasya’nın güvenliğinin ele alındığı Cenevre görüşmelerinin 6. Raundunun 1 Temmuz 2009 tarihinde yapılacağı bildirildi. 

.. İtar-Tass ajansına açıklamada bulunan Karasin, “5. raund görüşmelerde Kafkasya’nın güvenliği ve istikrarını ele aldık. Bu konuda taraflar görüşlerini açıkladılar. İki grup oluşturuldu. Birinci grup bölgenin güvenliği ve istikrarını, ikinci grup ise insani yardım konularını ele alıyor. Biz bu görüşmelerin bir an önce neticelendirilerek Gürcistan-Güney Osetya ve Gürcistan-Abhazya arasında bir belgenin imzalanmasını istiyoruz. Bunu istememizin temel gerekçesi 2008 Ağustos ayında Gürcistan’ın Güney Osetya’ya yaptığı saldırının tekrarlanmamasını sağlamaktır” dedi. 

.. Cenevre görüşmelerine, Abhazya, Güney Osetya, Rusya Federasyonu, Gürcistan, ABD, AB, BM ve AGİT temsilcileri katılıyor. (20.05.09) Kafkasevi  

  

Sayı : 2009 06