Sanatçıların Sorunları

0
462

Yararlı olmasını umuyoruz 

Adigey Cumhuriyeti sanatçı (yaratıcı çalışma) birliklerinin sorunları, sıkıntıları ve kazanımları konulu bir parlamento toplantısı Maykop’ta yapıldı.Toplantı AC Devlet Konseyi-Xase Başkanı Anatoliy İvanov’un konuşmasıyla açıldı. 

Adigey Parlamentosu ilgili Komite Başkanı Evgeniy Salov’un görüşülen sorunlara ilişkin eksiklikler üzerine konuşması, toplantıya damgasını vurmuştur diyebiliriz. 

(..) Salov, öncelikle ressamların atölyelerinde karşılaşılan eksikliklere değindi. Gazeteciler Birliği’nin bağımsız bir binasının bulunmadığını belirtti. Gazete ve kitap yayını konusunda, yazarlara verilen telif ücretlerinin AC’nde hayli düşük olduğunu belirtti. Kabardey-Balkarya, Kranodar Kray ve diğer yerlerde ödenen ücretler ise çok daha yüksek. 

Besteci ve tiyatro sanatçısı gibi çalışanların durumlarının da, maddi yönden pek iyi olmadığını söylememiz gerekir. AC Kültür Bakanı Adam Tletser dinleti, festival ve benzeri etkinlikleri ne denli zor koşullar altında düzenlediklerini anlattı. (..) 

Örneğin, Adigey ressamlarının yapıtları 2008 yılında sekiz ülkede sergilendi, “Nalmes”, “İslamıy” ve “Nef” toplulukları ve daha başkaları değişik ülkelerde bulundular. 

AC Ulusal İşler, Dış Ülkelerdeki Soydaşlarlarla İlişkiler ve Haber Alma Komitesi Başkanı Vyaçeslav Jaçemıko (..) gazeteci ve yazarlara çalışmaları karşılığı olarak ödenen paranın az olduğunu ve artırılması gerektiğini (..) söyledi. 

(..) 

Ressam-modelist Yura Staşü’ nün (СтIашъу Юрэ) yapıtları dünyaca tanınıyor, ama onun derin bir düşünce ürünü olan Adige giysilerinin evi dışında sergileneceği bir yerin Maykop’ta bulunmadığı (..) dile getirildi. (..) 

Basın Merkezi, Adige Mak, 15 Mayıs 2009 

Çeviri: Hapi Cevdet Yıldız 

  

Sayı : 2009 06