14. Adigey Adige Hase Kongresinde Önemli Kararlar Alındı

0
504

Adige Hase 14. Olağan Kongresi, Hase yönetimi ve başkanının görev süresinin 3 yılla sınırlandırılması kararını aldı. Karara göre bir kişi iki kez üst üste başkan seçilemeyecek. 

…. Hase Başkanı Arambiy Hapay tüm yerleşim yerlerinde örgütlendiklerini söyledi. Hapay, en önemli çalışmalarının başkent Maykop’ta 21 Mayıs anıtının temelinin atılması olduğunu söyledi… Konuyla ilgili görüştükleri AC Cumhurbaşkanı Aslan Thakuşinov’un anıtın 2010 yılı 21 Mayıs’ında hazır olacağını ifade ettiği belirtildi. 

Konuşmacılar, anadil Adıgecenin öğretilemediği konusuna dikkat çektiler. Bunun birçok nedeni olduğu, bunların başında ise Adigece’nin evde konuşulmaması ve okulda iyi öğretilmemesinin geldiği belirtildi. 

AC’nin Yablanovskiy, Novaya Adigeya ve diğer yerleşim yerlerinde yaşayan Müslüman gençlere Adigey FSB’si ve güvenlik birimleri tarafından sistematik olarak baskı yapıldığı da ifade edildi. 

AC Adige Hase, Kabardey-Balkar, Adigey ve Karaçay-Çerkes Cumhuriyetleri liderlerine 1998’de bu üç cumhuriyet tarafından oluşturulan ortak parlamentonun tekrar faaliyete geçirilip fonksiyonel hale getirilmesi için birer mektup yazma kararı da aldı. 

Kongre ayrıca, 2010 yılında yapılacak Rusya Federasyonu nüfus sayımında, AC’de yaşayan Adigelerin milliyetini gösteren bölümü kendi dillerinde Adige, yabancı dilde ise Çerkes tanımlaması ile yazmalarını talep ediyor. 

Rusya’nın ısrarla Soçi’nin geçmişte Ubıhlara ait bir şehir olmadığını göstermeye çalıştığı belirtilerek, RF Başbakanı Vladimir Putin’in Soçi 2014 Kış Olimpiyatlarının tanıtımında yaptığı açıklamada, Soçi’de daha önce Ubıhların değil, tarihi Kolhilerin yaşadığını söylemesi buna örnek gösterildi. Delegeler Soçi’nin tarihi olarak Ubıhların ülkesi olduğu konusunda bilgilendirme yapılması için çalışma kararı aldı. (Kafkasevi) 

  

Sayı : 2009 07