Abhazca için yuvarlak masa toplantısı

0
478

Abhazya Devlet Başkanlığı İdaresinde, Abhazca’nın gelişimi ve korunmasıyla ilgili bir yuvarlak masa toplantısı Devlet Başkanı Sergey Bagapş’ın başkanlığında gerçekleştirildi.
Toplantıya milletvekilleri, sanat ve bilim adamları, Abhazya Devlet Üniversitesi, Eğitim Bakanlığı’nın Abhazca’nın gelişimine yönelik kurmuş olduğu vakıf temsilcileri katıldı…
Devlet Başkanlığı İdare Başkanı Valeri Arşba, 2007’de Abhazca’nın gelişimi için bir devlet programının hazırlandığını ve programın onaylandığını söyledi.
Arşba; 2008’de Abhazya Devlet Üniversitesi Komisyonu ve Bilimler Akademisi tarafından seçilen 24 kitabın yayınlandığını, Abhazca’nın bilgisayar teknolojisine aktarımı için laboratuarın oluşturulamadığını, bu çalışma için 12 milyon rubleye ihtiyaç olduğunu belirtti… Bagapş “Konu devlet dilimizin gelişimi olduğunda hiçbir problem olmamalı” dedi ve Arşba’yı konuyu bir an önce çözme ve gereken tedbirleri almakla görevlendirdi…
Filolog Sariya Amiçba,.. “Her yıl geniş çaplı olarak Abhazca Dil Günü kutlanmalı” dedi.
Milletvekili Valeri Kvarçiya…“Yönetimin üst düzeylerinde Abhazca konuşulmasına başlanmadan, devlet diliyle programlar yapılmaya başlanmadan problem çözülmeyecektir. Bizim Abhazca ile ilgili tek bir kanunumuz yok. Her şey bizden başlıyor” dedi.
Bilim adamı Boris Conua…“Bizim Abhaz okulumuz sadece dördüncü sınıfa kadar ama çocukların diğer dersleri de üst sınıflarda da ana dillerinde görmesi gerekiyor, üstelik biyoloji, coğrafya derslerin Abhazca olarak verebilecek bilim adamlarımız da var” dedi. Conua’ya göre devlet dili kanunu çalışmıyor.
Eğitim Bakanı İndira Vardaniya…“Çocuklar okul dışında Abhazca duymuyor, ama nedense tüm problemler okullara bağlanıyor” dedi.
Yuvarlak masa toplantısında geri dönüş meselesi de görüşüldü. Bilim adamı Yuri Argun’a göre, diaspora nesillerinin tarihi vatanlarına geri dönüş meselesinin çözümü Abhazca’nın korunmasıyla ilgili problemlerin çözümüne yardımcı olabilir. Argun “Ancak geri dönüş Devlet Komitesi bu konuyla ilgilenmiyor. Abhazca eğitimi konusunda modern kurslar gerekli. Ama geri dönüşçüler Abhazca’dan önce Rusça’yı öğreniyorlar. Sadece Abhaz-Abazin Halkları Birliği geri dönüşçüler için Abhazca kurslar düzenliyor” dedi.
Argun ayrıca, Sohum’da geri dönüşçülerin geçici olarak kalabileceği tek bir yurdun dahi olmadığını da belirtti…. (Ajans Kafkas)

Sayı : 2009 07

Yayınlanma Tarihi: 2009-07-01 00:00:00