Abhazya’da artık BM gözlemcisi yok

0
472

BMGK’ya sunulan karar tasarısında UNOMIG’in ismine yer verilmeden sadece “BM Misyonu” olarak adı geçen BM gücünün görev süresinin iki hafta uzatılması istenmişti. Ancak karar tasarısının Gürcistan’ın toprak bütünlüğünden söz eden (BMGK’nın geçen yıl aldığı) 1808 sayılı karara atıfta buluanmasından rahatsız olan Rusya, tasarıyı veto etti. 

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Vitali Çurkin oylamadan önce yaptığı açıklamada, karar tasarısının asıl amacının Gürcistan’ın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini teyit etmek, Abhazya’nın devlet olmasını reddetmek olduğunu ileri sürerek, Rusya’nın bunu kabul etmeyeceğini belirtti… (gazeteport.com.tr) 

*BMGK:Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 

Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş 


Güvenlik Kurulu toplantısı düzenledi 

Sergey Bagapş, ülkenin iç ve dış politikasının ele alındığı bir Güvenlik Kurulu toplantısı düzenledi. BM Güvenlik Konseyi’nin son toplantısı ele alındı. BMGK tarafından açıklanan kararın Abhazya tarafının haklarını gözetmeyen bir formatta olduğunu açıklayan Bagapş, Rusya temsilcisine sunulan dokümanı veto etme hakkını kullandığı için teşekkürlerini sundu. 

Bagapş, Abhazya’nın BM Barış Gücü’nün topraklarında görev yapmasından yana olduğunu, fakat Abhazya’nın Gürcistan’ın bir parçası olduğu yazılan bir anlaşma dokümanını kabul etmesinin imkansızlığını vurguladı. Devlet Başkanı, “Abhazya şüphesiz BM gibi büyük bir organizasyonla iletişim kurabilmenin başka yollarını arayacaktır. Biz, olayı gerçekçi değerlendiremeyen bazı ülkelerin pozisyonlarından dolayı BM Barış Gücü’nün Abhazya ‘da görevine devam edememesinden dolayı üzgünüz” dedi… (abkhaziagov.org) 

 

Sayı : 2009 07