‘Direnişçi’ babanın çocuklarına ‘suçlu’ muamelesi

0
466

Kabardey-Balkar’ın başkenti Nalçik’te 28 Mayıs’ta düzenlenen özel operasyonda ‘direnişçi’ diye öldürülen 40 yaşındaki Sultan Şevhujev’in çocuk yaştaki iki oğlu gözaltında alındı ya da kaçırıldı. 

Dugulubgoy köyünde yaşayan Şevhujev’in babası Asredin Şevhujev’in anlattığına göre, sabah beşte evlerine maskeli 10 kişi baskın düzenledi. Kimi kapıdan kimi camdan içeri giren maskeli kişiler, 16 yaşındaki torunu Muhammed’i yatağından alıp İçişleri Bakanlığı Aşırılıkçılıkla Mücadele Merkezi’ne götürdü. Baskını düzenleyen güvenlik güçleri çocuğu götürürken hiçbir açıklamada bulunmadıkları gibi savcılık izni veya mahkemeden tutuklama kararı göstermedi. 

Resmi makamlar gözaltına alınma olayını doğrulamazken kendi aracına atlayarak torununun bindirildiği aracı takip eden Asredin şunları anlattı: “Torunum ne avukat, ne pedagog ne de bizimle görüştürülmedi. Gelinimle birlikte merkezin yakınlarında Muhammed’in serbest bırakılması umuduyla 21:30’a kadar bekledim. Bu esnada köyden telefon geldi ve polisin evde kalan ikinci torunum 14 yaşındaki Ahmed’i alarak Baksan polis şubesine götürüldüğü söylendi. Küçük çocuğu yalnız göndermek istemeyen ailemizin küçük gelini küçük bebeğini komşulara bırakarak Ahmed ile polis şubesine gitti. Torunlarım babasıyla yaşamıyordu ve onunla sık sık görüşmüyorlardı. Babalarının kimlerle ilişkisi olduğunu da bilmiyorum” . 

Asredin Şevhujev yardım için savcılığa ve Sivil İnsan Hakları Merkezi’ne başvurdu. İnsan Hakları Merkezi Başkanı Valeri Hatıjukov, savcılığa 16 yaşındaki Muhammed’in gözaltına alınıp alınmadığını sözlü olarak sorduklarını, Aşırılıkçılıkla Mücadele Merkezi tarafından gözaltına alınmadığı cevabını aldıklarını söyledi. Hatıjukov bununla yetinmeyerek yazılı başvuruda bulunduklarını belirtti… (Ajans Kafkas) 

 

Sayı : 2009 07