Doğu Akdeniz Kafkas Kültür Dernekleri Bölge Başkanlar Kurulu toplantısı yapıldı

0
448

Doğu Akdeniz Kafkas Kültür Dernekleri Bölge Başkanlar Kurulu toplantısı Kahramanmaraş’ın Göksun İlçesi’nde gerçekleşti.  

Dernek başkanları ve üyeleri tarafından geçmiş toplantıların değerlendirmesi yapılırken; yaz sezonunda bölgesel etkinlikler, 2009 – 2010 eğitim-öğretim yılı üniversite öğrencileri ile ilgili tutum ve davranışlar, 24 Şubat 2007 ve 2008 tarihlerinde Kahramanmaraş’ta yapılan Xabze toplantıları uygulamalarının değerlendirilmesi, dil kursları ve folklorik eğitim konusunda nelerin yapılacağı, 21 Mayıs Anma Etkinliklerinin yeniden değerlendirilmesi ve Rahmi Tuna’nın yayınlamış olduğu Adıge Xabze kitabının daha çok insanın okuması ve öğrenmesi için teşviki ile satışının desteklenmesi gibi konular değerlendirildi.  

Toplantıya ev sahipliği yapan Göksun KKD Başkanı Bedri Tokuç, geçmiş dönemlerde yapılan toplantıların önemine vurgu yaparak, “Geçen yıl bazı üniversite öğrencilerine burs verdik. Bu yıl da öğrencilerimize burs vereceğiz. Burs vermek isteyenler dernek aracılığıyla burs verebilirler” diye konuştu.  

Koordinatör Adana KKD Başkanı Yaşar Yılmaz da, yapılan bu toplantıları çok önemsediklerini, Doğu Akdeniz KKD olarak ortak karaların alınacağını ve bundan sonra birlik ve beraberlik içerisinde bu kararların uygulanacağını söyledi.  

Yılmaz kendilerinin de geçen yıl bazı öğrencilere burs verdiklerini, aynı zamanda Adana’ ya dışarıdan gelen üniversite öğrencileri için koruyucu aile sistemini geliştirdiklerini, öğrencinin bir sıkıntısı olduğunda öncelikle o aile ile irtibata geçtiğini söyledi.  

Reyhanlı KKD Başkanı S. Nejat Altay ise 25 Temmuz’da Reyhanlı’ da Nef Grubunun katılımıyla bir gece düzenleneceğini ve geceye Şam’dan bir ekibin de katılacağını söyledi. Altay, “Nef Grubu 26 Temmuz’da Anzurey’de, 27 Temmuz’da da Göksun’ da gösteri yapacak” dedi.  

Toplantıda son olarak daha önce yapılan Xabze toplantılarının uygulanması konusunda, dernek başkanları ve üyelerinin düğün ve cenazeleri takip ederek, kararların uygulanıp uygulanmadığının belirlenmesi gerektiği ifade edildi.    

Toplantıya Adana KKD Başkanı Yaşar Yılmaz, Mersin KKD Başkanı Sadi Cantürk, Göksun KKD Başkanı Bedri Tokuç, Reyhanlı KKD Başkanı S. Nejat Altay, Afşin KKD Başkanı Adnan Özdemir, Kahramanmaraş KKD’nden Lisan Alkış ve Nadir Yamaç, Reyhanlı KKD’nden Ahmet Güneş, Afşin KKD’nden Cengiz Canbolat, Aydoğan Arıkan ve Rufai Atıcı ve Göksun KKD’nden Muhsin Tuna ve Ümit Yamaç katıldı.  

Emrullah Canbolat – Nadir Yamaç / K.Maraş  

 

Sayı : 2009 07