Hammarberg Çeçen Mültecileri Ziyaret Etti

0
448

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Thomas Hammarberg, “Türkiye’deki Azınlıklar ve Mülteciler” konulu raporun hazırlığı için geldiği Türkiye’de Fenerbahçe’deki Çeçen mülteci kampını ziyaret etti. 

Hammarberg, sığınma talebinde bulunanların ve azınlıkların durumu hakkında ilk elden bilgi edinmek ve Türk makamları ile güçlendirilerek devam edecek bir diyalog çerçevesinde insan hakları ile ilgili diğer önemli konuları görüşmek amacıyla 28 Haziranda altı günlük Türkiye ziyaretine başladı. Türkiye ziyaretinin İstanbul ayağında Fenerbahçe Çeçen mülteci kampını 1 Temmuz günü ziyaret eden Hammarberg, kamp sakini Çeçenlerin sorunlarını dinleyerek notlar aldı. 

Hammarberg Çeçen mültecilerin yaşam koşullarının son derece kötü olduğunu gördüklerini ve Çeçen mültecilerin hiç bir haklarının olmamasının şaşırtıcı olduğunu kamp ziyaretinde dile getirdi. 

 “Türkiye’deki Azınlıklar ve Mülteciler” konulu çalışmanın bu yıl sonunda yayınlanması ve görülen eksiklerle ilgili olarak Avrupa Konseyi’nin Türkiye’deki yetkililerle ortaklaşa çalışmalar yürütülmesi bekleniyor. 

Türkiye’de çoğunluğu İstanbul’da yaşayan yaklaşık 2000 Çeçen mülteci bulunuyor. Çeçenler Türkiye tarafından ne sığınmacı ne de mülteci olarak kabul edilmiyor ve misafir olarak adlandırılıyor. Bu nedenle Çeçen mülteciler eğitim, sağlık hizmetlerinden faydalanma, çalışma hakkı gibi temel insani haklara sahip değiller. (waynakh.com) 

 

Sayı : 2009 07