IFJ Raporu Rusya’da Basın Özgürlüğü Yok

0
484

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) tarafından “Tehlikeli Görevler, 2008 Yılında Öldürülen Gazeteciler ve Medya Çalışanları” isimli rapor açıklandı. Rapora göre Rusya’da basın özgürlüğü yok ve Kremlin yönetimine muhalif haberlerin cezası faili meçhul cinayetle ortadan kaldırılmak. 

Raporda, Rusya’daki gazetecilerin maruz kaldığı saldırıların yıllardır artarak devam ettiği, Rusya’daki gazeteci cinayetlerinin önemli bir bölümünün faili meçhul olarak kaldığı ve suçluların cezalandırılmadığına dikkat çekildi. Avrupa Gazeteciler Federasyonu ile Uluslararası Gazeteciler Federasyonu’nun, Rusya’ya faili meçhul gazeteci cinayetlerinin aydınlatılarak suçluların yargılanmasını sağlamak için uluslararası baskı yapılması konusunda çaba sarf ettiği ama herhangi bir sonuç alınamadığı ifade edildi. 

Rapora göre Rusya’da son 15 yıl içerisinde 124 gazeteci doğrudan mesleğiyle ilgili nedenlerden ötürü hayatını kaybederken, 189′u ise başka nedenlerle yaşamını yitirdi. 

2008 yılında üç gazeteci öldürüldüğü belirtildi: 

-Gadzhi Abashilov; Dağıstan’da radyo ve televizyon şirketi sahibiydi. Dağıstan’ın Mahaçkala kentinde aracıyla seyir halindeyken kimliği belirsiz kişilerce açılan ateş sonucu hayatını kaybetti. (21 Mart 2008) 

-Magomed Yevloev; Ingushetia.ru isimli internet sitesinin kurucusu ve baş editörüydü. Kremlin yönetiminin İnguşetya’da sürdürdüğü politikayı eleştirdiği için polis tarafından tutuklandığında yanlışlıkla ateş alan silahla hayatını yitirdiği açıklandı, oysa bu Yevloev’in susturulması hareketiydi. (31 Ağustos 2008) 

-Abdullah Alishyev; İslami bir televizyon programını hazırlayan ve sunan bir muhabirdi, Dağıstan’da kimliği belirsiz kişilerce öldürüldü. (2 Eylül 2008) (waynakh.com) 

 

Sayı : 2009 07