Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti

0
491

Derev Neden Senatör Seçilemedi? 

Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti  yasaması adına, Birleşik Rusya partisi ve KÇC Cumhurbaşkanı Boris Ebzeev’in Rusya Federal Konseyi Senatörlüğünü desteklediği Çerkes asıllı milletvekili Vyeçeslav Derev’in 17 Hazirandaki parlamento oylamasında onay alamaması Cumhuriyet’te etnik gerginliğe sebep oldu. KÇC Parlamentosu’nca yapılan gizli oylamada, 68 milletvekilinden 20’si Derev’in senatörlüğünü desteklerken, 42’si olumsuz oy kullanmıştı. 

KÇC’nde varılan ulusal mutabakata göre, KÇC’nden Rusya Federasyonu Parlamentosu üst kanadı Federal Konsey (Senato)’e gönderilen iki senatörden birisi Karaçay, diğeri ise Çerkes asıllı oluyor. Hem Birleşik Rusya, hem de KÇC Ebzeev tarafından desteklenen Derev’in parlamentodan onay alamaması Karaçaylar ile Çerkesler arasında etnik gerginliğe neden oldu. 

Gözlemciler, Derev’in senatörlüğünün parlamentoda desteklenmemesine neden olarak, Derev’in güçlü bir siyasi figür ve zengin bir iş adamı olmasının yanı sıra, 1999 yılında ölen kardeşi Stanislav Derev’in KÇC Cumhurbaşkanlığına aday olduğu seçim döneminde yaşanan etnik gerginliği, Karaçay milletvekillerinin unutmadığını gösterdiğini belirtiyorlar. 

.. Uzmanlar, tüm unsurlar bir arada düşünüldüğünde, Karaçayların, siyasi ve ekonomik olarak güçlü (Merkuri-2 firmasının genel müdürü), Moskova’da Federal yönetimle ilişkisi olan bir Çerkes senatörün ileride güçlü bir Çerkes lider olarak karşılarına çıkma ihtimalinden tedirgin olduklarını belirtiyorlar. (19.06.09) 

 

Muhammed Çerkesov: ‘Adige Khase Olarak Derev’de Israrlıyız’ 

Kafkasevi’ne açıklamalarda bulunan KÇC Adige Khase Başkanı Muhammed Çerkesov, Derev’in adaylığının devam ettirilmesinde ısrarlı olduklarını belirtti. 

Çerkesov, .. şimdiye kadar Çerkes adayın yürütme tarafından, Karaçay adayın ise parlamento çoğunluğuna sahip parti tarafından belirlenip parlamento onayına sunulduğunu ifade eden Çerkesov, “Ama bu sefer böyle olmadı. Ebzeev yürütme adına Karaçay bir aday gösterdi ve krizin fitilini ateşledi. Çünkü yürütme adına gösterilen adaylar parlamentoda pek engellenmez, Karaçay çoğunluğun bulunduğu bir parlamentoya da yürütmenin Çerkes bir aday göstermesi gerekirdi ki teamül de böyledir. Karaçay aday Ratmir Aybazov yürütme adına Federal Meclis’e gitti. Bu durumda yasama adına Birleşik Rusya Partisi bir Çerkes aday göstermek durumundaydı, bizim de desteklediğimiz Derev’i aday gösterdiler. Fakat parlamento üyeleri iki yüzlü davrandı. 72 milletvekilinin 52’si Birleşik Rusya’dan olmasına rağmen Derev’e gereken desteği vermediler…” dedi. 

Ebzeev’in Derev’e oy verilmesini istemesini de eleştiren Çerkesov, “Oy verilmesini istedi ama bu kerhen, gönülsüz bir istekti. Ebzeev’in bu zayıf desteği parlamento üzerinde Derev lehine bir etki oluşturmadı” diyerek şöyle devam etti: 

“Ayın 27’sinde yeni bir oylama yapılacak. Derev yine Birleşik Rusya Partisi’nin adayı… Biz de Adige Hase olarak Derev’i destekliyoruz… Ali Makhov isminde bir Çerkes aday daha var ama Adige halkını temsil kabiliyeti yok. Zaten ‘ben ne halk için çalışırım, ne de devlet için, ben kendime çalışırım’ şeklinde sarf ettiği sözler ile kendini bitirmiş biri. Böyle birini desteklememiz mümkün değil. Derev’in ikinci turdaki oylamadan sonra Federal Meclise gideceğine inanıyoruz.”.. (20.06.09) (Kafkasevi) 

  

  

Sayı : 2009 07