Mısır Çeçenler’i Rusya’ya teslim etti

0
458

Reuters haber ajansı 17 Haziranda yayınladığı bir haberde Mısır hükümetinin altı Çeçen’i Rusya’ya teslim etmeye hazırlandığını duyurdu. 

Uluslararası Af Örgütü yetkililerinin Reuters haber ajansına verdiği bilgilere göre Mısır, içlerinde Çeçen komutanlardan Supyan Abdullaev’in 22 yaşındaki oğlu Maskhud’un da bulunduğu Mısır’daki al-Azhar Üniversitesi öğrencilerinden 6 Çeçen’i Rusya’ya teslim etmeye hazırlanıyordu. Af Örgütü yetkilileri, Çeçen öğrencilerin Mısır’a öğrenim görmek için gelmeden önce Azerbaycan’dan mültecilik statüleri olduğunu, öğrencilerin Azerbaycan’a sınır dışı edilme taleplerinin Mısırlı yetkililerce kabul edilmediğini vurguladı. 

Sonuçta Uluslararası Af Örgütü tarafından yapılan açıklamaya göre, 18 Haziranda Mısır yetkilileri 4 Çeçen’i Rusya’ya gönderdi. 

Eski Sovyetler Birliği Yahudilerinin Amerika Massachusetts’deki Derneği’nin Başkanı olan Dr. Victoria Poupka ile insan hakları aktivisti ve gazeteci Nadezhda Banchik, 18 Haziranda Rusya’ya teslim edilen 4 Çeçen’in ardından geride kalan 2 Çeçen’in Rusya’ya teslim edilmemesi için Mısırlı yetkililere çağrıda bulundu ve ABD Başkanı Barack Obama’nın devreye girmesini rica etti. İade edilen Çeçenlerin, Rusya’nın ikinci kez işgal ettiği Çeçenya’daki bombalardan ve yargısız infazlardan kaçtıkları, Azerbaycan’da mültecilik statüsü aldıkları ve öğrenim görmek amacıyla Mısır’da bulundukları ifade edildi. 

Poupka ve Banchik, Rusya’nın 1994 yılından bu yana Çeçenya’da 250 binden fazla sivil Çeçen’i katlettiğini, on binlerce sivilin sakat ve yüzlerce sivilin ülkelerini terk etmek zorunda kaldığını belirterek, Rusya’nın savaşı bitirdiğini ilan etmesine rağmen masum Çeçenlerin FSB ve kukla yönetici Ramzan Kadirov’un eliyle avlandığı vurgulandı. 

Çeçen komutan Supyan Abdullaev’in 22 yaşındaki oğlu Maskhud ile Akhmad Azimov, bütün girişimlere karşın 19 Haziranda Rusya’ya gönderildi. Akhmad Azimov’un Moskova Domodedovo Havaalanı’ndaki sorgudan sonra serbest bırakıldığı öğrenilirken Maskhud Abdullaev’in akıbeti ise öğrenilemedi. 

İnsan Hakları Aktivistleri Rusya Başsavcısı ve Obdusman’ına başvuruda bulunarak Maskhud Abdullaev isimli Çeçen’in Moskova Domodedovo Havaalanı’na indiğini, ancak isminin ne uçaktaki yolcu listesinde ne de çıkış yapan yolcular arasında bulunmadığını belirtti ve duruma el koymalarını talep etti. (waynakh.com)  

 

Sayı : 2009 07